Perwoll Perwoll Perwoll

Spălarea mătăsii protejând țesătura

Aproape nicio altă țesătură nu este la fel de luxoasă precum mătasea. Țesătura vaporoasă, sclipitoare este folosită în special la topuri și șaluri. Mătasea nu este doar foarte nobilă: vara ține răcoare și iarna ține de cald. Un dezavantaj al fibrei naturale delicate este că este puțin mai greu de curățat decât bumbacul sau fibrele sintetice. În acest ghid, veți afla totul despre curățarea corectă și delicată a mătăsii, astfel încât fibrele să strălucească minunat un timp îndelungat.

Informații interesante despre țesăturile din mătase

Eticheta dezvăluie dacă un articol vestimentar este confecționat din mătase pură sau dintr-un amestec de fibre cu conținut de mătase. Țesăturile tipice din mătase sunt șifonul, organza, satinul, taftaua și mătasea bourette. Unele dintre aceste țesături pot fi, de asemenea, confecționate din mătase artificială. Prin urmare, se recomandă să acordați o atenție deosebită compoziției țesăturii unui articol vestimentar. Toate țesăturile din mătase sau cu un conținut de mătase nu trebuie spălate cu apă prea fierbinte. Fibra de mătase este extrasă din coconul viermelui de mătase; aceasta este similară cu părul, fiind alcătuită din proteine și se poate deteriora din cauza căldurii excesive. De asemenea, fibra naturală delicată nu tolerează bine nici parfumul, deodorantul, transpirația și lumina directă a soarelui.

Pregătirea pentru curățare

Dacă aruncați o privire la eticheta cu instrucțiuni de îngrijire a unei țesături din mătase, aflați dacă articolul vestimentar poate fi spălat acasă sau dacă trebuie dus la curățătorie. În plus, este util să faceți testul de culoare. În acest scop, înmuiați o bilă din vată în apă cu puțin detergent blând. Apoi stoarceți cu grijă bila din vată umedă pe o cusătură ascunsă. Dacă vopseaua se ia de pe bila din vată, este mai bine să duceți articolul vestimentar la curățătorie, în loc să îl spălați acasă.

Spălarea mătăsii: în mașina de spălat sau de mână

Puteți spăla mătasea în mașina de spălat, dacă aceasta dispune de un ciclu de spălare delicat. Eticheta cu instrucțiuni de îngrijire a articolului vestimentar indică cât de ridicată poate fi temperatura de spălare. Aceasta trebuie să aibă maximum 30 de grade Celsius. De asemenea, este important să folosiți un detergent blând adecvat, precum Perwoll Wool & Delicates, special creat pentru lână și îngrijirea fibrelor delicate. Nu numai că acesta curăță fibrele, dar le îngrijește, astfel încât țesătura din mătase să rămână frumoasă mai mult timp.

Pentru spălarea manuală se aplică următoarele: mătasea de culori deschise se spală în apă călduță, iar mătasea închisă la culoare sau imprimată elaborat, în apă rece. Desigur, și în acest caz este esențial un detergent adecvat. În timpul înmuierii, ar trebui să mișcați articolul vestimentar în permanență, dar cu atenție, deoarece mătasea umedă este deosebit de sensibilă. După maximum cinci minute, scoateți mătasea din apă și clătiți-o cu apă rece și limpede.

Îndepărtarea petelor de pe mătase

Pentru îndepărtarea petelor de pe o țesătură din mătase, este foarte important să spălați întotdeauna întregul articol vestimentar, deoarece, în caz contrar,  se pot forma pete de apă pe țesătură. În niciun caz, pentru țesătura de mătase nu trebuie utilizat înălbitor sau orice alt produs de îndepărtare a petelor care ar putea ataca țesătura. De asemenea, trebuie evitată frecarea petei, deoarece acest lucru dăunează mătăsii și poate face ca țesătura să se decoloreze în acel loc. În cazul petelor foarte mari sau închise la culoare, se recomandă să duceți articolul vestimentar la curățătorie.

Uscarea mătăsii

Temperaturile dintr-un uscător sunt prea ridicate pentru mătase, de aceea aceasta trebuie uscată la aer. După spălare, așezați articolul vestimentar pe un prosop uscat, rulați-l cu atenție și strângeți-l ușor. În nici un caz prosopul și mătasea nu trebuie strânse cu putere și nici stoarse. După această uscare preliminară, desfaceți prosopul, scoateți articolul vestimentar și lăsați-l să se usuce întins pe un al doilea prosop. Asigurați-vă că, în acest timp, articolul nu se află în lumina directă a soarelui.

Călcarea mătăsii

Eticheta cu instrucțiuni de îngrijire oferă, de asemenea, informații despre nivelul de temperatură al fierului de călcat la care se poate călca un articol vestimentar din mătase. În general: călcați întotdeauna pe dos țesăturile din mătase și nu le pulverizați cu apă, așa cum ați face cu țesăturile din bumbac și cu lenjeria.