Perwoll Perwoll Perwoll

Spălarea perdelelor: Sfaturi pentru curățare și îngrijire

Perdelele conferă fiecărui spațiu de locuit o tușă finală decorativă. Acestea oferă o stare de bine și asigură protecție în funcție de material. Pentru ca perdelele dvs. să înfrumusețeze permanent locuința și să nu mai acumuleze praf, ar trebui să le spălați în mod regulat. Însă cât de des este suficient? Ce detergent este cel mai potrivit pentru curățare? Ce program de spălare este cel potrivit? Noi vă vom dezvălui!

Alegerea programului de spălare potrivit

Perdelele sunt confecționate din diferite materiale. În consecință, diferă și recomandările pentru programul de spălare, temperatura maximă de spălare, precum și pentru detergent: în timp ce rufele din bumbac sunt destul de ușor de îngrijit, perdelele fine ar trebui spălate foarte delicat și la temperaturi scăzute.

Dacă perdelele dvs. se pot spăla în mașina de spălat, este important să nu umpleți complet cuva mașinii. Astfel, apar mai puține cute pe țesătură. În plus, ar trebui să mențineți viteza de centrifugare cât mai scăzută, deoarece centrifugarea prea intensă creează adesea cute. Unele mașini de spălat dispun de programe speciale de spălare pentru perdele. Dacă mașina dvs. de spălat nu are această opțiune, alegeți un program de spălare pentru rufe delicate. De obicei, acesta curăță cu o temperatură de maximum 30 de grade Celsius.

Dacă perdele dvs. necesită doar o spălare manuală delicată, trebuie să vă asigurați că apa de spălare are cel mult 30 de grade Celsius. Dacă țesătura este pătată sau îngălbenită, se recomandă să țineți perdelele la înmuiat timp de aproximativ o jumătate de oră înainte de spălare. Apoi spălați țesătura cu apă curată. Nu stoarceți perdelele! Este suficientă presarea ușoară.

Fie că au fost spălate în mașina de spălat, fie de mână: agățați perdelele imediat după spălare și neteziți țesătura. În cazul a numeroase materiale este suficient să neteziți cutele inestetice. Dacă nu dispar toate cutele, puteți călca perdelele când sunt încă ușor umede cu un fier de călcat cu aburi.

Alegerea detergentului potrivit

Pentru ca, după spălare, perdelele să strălucească și să aibă culoarea lor originală, există detergenți adecvați pentru diferite materiale și culori. Aceștia curăță materialul textil și îl îngrijesc în același timp. Alegerea detergentului potrivit influențează în mod semnificativ viața perdelelor dvs. Pentru materialele delicate vă recomandăm să folosiți detergentul Perwoll Wool & Delicates pentru lână și țesături delicate. Acesta curăță deosebit de blând mătasea, viscoza sau elementele fine din dantelă ale perdelelor.

În cazul perdelelor colorate, negre sau albe, este mai bine să vă bazați pe produsele din gama Perwoll Renew & Repair, ce sunt special create pentru a ingriji diverse culori. De exemplu, detergentul Perwoll Renew & Repair White este conceput pentru rufele albe și pentru nuanțe deschise la culoare. Acesta redă strălucirea țesăturilor albe, eliminând efectul de gri pe care acestea îl pot căpăta în timp din cauza particulelor de murdărie. Detergentul Perwoll Renew & Repair Black este special conceput pentru a îngriji țesăturile negre și închise la culoare, prevenind decolorarea lor. Pentru țesăturile colorate, puteți opta pentru detergentul Perwoll Renew & Repair Color, ce asigură strălucirea culorilor timp îndelungat.

Înainte de spălare: pregătirea perdelelor

Există diferite modalități de prindere a perdelelor, inclusiv inele, cârlige sau cordoane. Este important ca, înainte să spălare, să verificați din ce material sunt confecționate mijloacele de prindere. Piesele metalice trebuie îndepărtate întotdeauna, pentru a preveni petele de rugină și deteriorarea materialelor textile. Pe de altă parte, cârligele din plastic nu lasă pete pe perdele, însă pot rămâne agățate de țesătură și o pot deteriora. Dacă introduceți perdeaua într-un săculeț pentru rufe delicate, împiedicați deteriorarea țesăturii.

Cât de des trebuie să vă spălați perdelele?

Se recomandă spălarea perdelelor de două până la patru ori pe an. Până la urmă, cât de des vă curățați perdelele depinde de circumstanțele individuale. De exemplu, perdelele din încăperile în care se fumează se murdăresc mult mai repede decât perdelele din locuințele în care nu se fumează. Același lucru este valabil și pentru perdelele din bucătărie, unde se acumulează mai mult fum și grăsime.

Un mediu curat și bine întreținut este deosebit de important dacă lucrați periodic sau exclusiv de acasă. Acest lucru înseamnă să nu lăsați perdelele să se prăfuiască. Alte sfaturi care vă vor face munca de acasă mai ușoară se regăsesc pe blogul nostru. Cu trucuri simple precum amplasarea de flori proaspete veți crea într-o clipă o atmosferă prietenoasă.