Perwoll Perwoll Perwoll

Spălarea și îngrijirea lânii

Lâna călduroasă și moale este un material foarte popular, mai ales în sezonul rece. Lâna nu este perfectă doar pentru pulovere și șosete, ci și pentru textilele pentru casă, cum ar fi păturile și covoarele. Pe lângă lâna de oaie, sunt utilizate în special pentru îmbrăcăminte numeroase alte tipuri de lână, care au proprietăți specifice materialului. Toate tipurile de lână au în comun faptul că trebuie să se țină cont de anumite aspecte în ceea ce privește îngrijirea, astfel încât fibrele fine să nu intre la apă și să scămoșeze.

Informații interesante despre lâna clasică, atemporală

Pe lângă aspectul său nobil, lâna are și alte caracteristici interesante: datorită structurii sale fibroase, este foarte respirabilă, elastică, nu se decolorează și este confortabilă. În plus, articolele vestimentare din lână aproape că nu se șifonează și sunt rezistente la majoritatea petelor. Mai mult, conferă pur și simplu o senzație plăcută pe piele.

Lâna este una dintre cele mai vechi fibre din lume; pe lângă de tricot, tweedul și flanelul sunt două dintre țesăturile cele mai cunoscute confecționate din fire de lână. Toată lumea cunoaște lâna de oaie, dar există și alte tipuri de lână care merită atenție:

Alpaca

Alpaca din zonele înalte ale Anzilor Cordilieri este înrudită cu lama. Fibrele de lână foarte fine ale acestor animale au o lungime de până la 20 cm și au un luciu deosebit. Dat fiind faptul că de la un animal se obțin 300 g de lână de alpaca o dată la doi ani, aceasta este foarte scumpă.

Angora

Angora provine din părul iepurelui Angora, această lână fiind extrem de moale și foarte plăcută la atingere. Aspectul pufos se obține cel mai bine după uscare, prin periere cu o perie moale, mai întâi în direcția creșterii firelor de păr de pe articolul vestimentar și apoi invers.

Păr de cămilă

Părul cămilelor asiatice și nord-africane este folosit în principal la confecționarea mantalelor și păturilor de înaltă calitate. În principal, se folosește părul foarte fin de la baza blănii. Culoarea naturală a părului de la baza blănii variază de la galben-brun la maroniu-negru. În acest caz: cu cât culoarea este mai deschisă, cu atât lâna este mai fină.

Cașmir

Lâna de cașmir este o fibră fină și foarte moale, care este obținută din lâna de la baza pielii caprelor de Cașmir, la sfârșitul iernii. Aceasta este extrem de rară și, prin urmare, este una dintre cele mai valoroase fibre. Îmbrăcămintea din cașmir este deosebit de ușoară, moale și are o strălucire ca de mătase.

Lână de miel

Lâna de miel este obținută de la oile tinere de până la 6 luni. Aceasta este destul de scurtă și nu foarte fermă, dar foarte fină și moale. Lâna de miel este o încântare pentru cei cărora le plac lucrurile foarte pufoase.

Mohair

Mohairul este obținut din părul caprei de Angora, cunoscută și sub numele de capră mohair. Această fibră naturală este cea mai ușoară fibră textilă din toate timpurile și, prin urmare, este foarte prețioasă. Este perfectă pentru cei care iubesc extravaganța.

Lână virgină

Lâna virgină este un produs natural și poate fi numită lână virgină doar lâna care a fost obținută de la oi vii. Termoreglarea sa naturală îi permite să absoarbă multă umiditate și să o elibereze înapoi în exterior, astfel încât să nu existe senzația de umezeală. Lâna virgină de cea mai înaltă calitate este obținută de la oile Merino.

Spălarea corectă a lânii

Pentru a spăla și îngriji cu adevărat corect lâna, trebuie să respectați câteva indicații. Astfel, vă asigurați că fibrele sensibile nu sunt deteriorate. Cu ajutorul sfaturilor noastre, îngrijirea devine destul de simplă și vă veți bucura un timp îndelungat de articolele dvs. vestimentare din lână.

Eticheta cu instrucțiuni de îngrijire

Pentru a îngriji corect un articol vestimentar din lână, este important să citiți în prealabil, cu atenție, eticheta cu instrucțiuni de îngrijire. Aceasta vă arată cum să îngrijiți în mod optim materialul textil și ce anume ar trebui să evitați cu orice preț. Iată câteva dintre cele mai comune simboluri de pe etichetele cu instrucțiuni de îngrijire și semnificația acestora:

  • Spălare manuală: articolul vestimentar poate fi spălat la max. 30 °C, doar de mână sau în mașina de spălat, cu un program special de spălare manuală.
  • Ciclu de spălare delicat: Pentru hainele din lână pe eticheta cărora se menționează faptul că pot fi spălate la mașina de spălat este indicat să alegeți un ciclu special pentru lână sau rufe delicate al mașinii de spălat.
  • Nu spălați: articolele vestimentare marcate cu acest simbol nu trebuie spălate de mână sau la mașină. Cel mai bine este să duceți articolul vestimentar la curățătorie.
  • Uscare delicată: articolul vestimentar poate fi uscat la temperatură scăzută în uscătorul de rufe.
  • Nu uscați în uscător: nu este posibilă uscarea în uscătorul de rufe. Cel mai bine este să așezați articolul vestimentar pe suportul pentru rufe și să-l lăsați să se usuce.
  • Călcați la temperatură scăzută: articolele vestimentare pot fi călcate la temperatură scăzută. Țesăturile lucioase sau sensibile la presiune trebuie călcate cu o protecție uscată pentru călcat sau întoarse pe dos, ca măsură de precauție.
  • Nu călcați: nu este posibilă călcarea. Cel mai bine este să întindeți cu atenție articolul vestimentar și să-l neteziți.

Detergentul pentru lână potrivit

Detergenții universali pot deteriora fibrele de lână. Compoziția ingredientului activ al acestor detergenți este concepută pentru curățarea materialelor textile mai rezistente la temperaturi ridicate și este total nepotrivită pentru lână. Astfel de detergenți conțin enzime care descompun moleculele de proteine ale fibrelor sensibile de lână și, în cel mai rău caz, le distrug complet. În plus, acestea provoacă umflarea fibrelor de lână, astfel încât articolele vestimentare din lână își pierd forma; se formează noduri în țesătură și fibrele se scămoșează. Folosiți un detergent special pentru lână, precum Perwoll Wool & Delicates pentru lână și îngrijirea fibrelor delicate. Acesta îngrijește fibrele, previne formarea de scame și noduri și ajută la păstrarea formei articolului vestimentar.

Spălare manuală sau automată?

Se crede că spălarea manuală este cea mai bună pentru lână. În acest caz, însă, se fac adesea greșeli, în urma cărora structura sensibilă a fibrelor fine de lână este distrusă. De exemplu, în timpul spălării manuale, lâna este adesea spălată la o temperatură prea mare sau este prea solicitată mecanic. Mai ales în stare umedă, fibra de lână este foarte sensibilă și solicitarea mecanică ridicată poate face ca solzii fibrelor de lână să se întrepătrundă și articolul vestimentar intră la apă și se scămoșează.

Prin urmare, se recomandă spălarea în mașina de spălat. Folosiți programul de spălare pentru lână sau cel de spălare manuală, dacă eticheta cu instrucțiuni de îngrijire aplicată permite acest lucru. În acest fel, evitați din timp majoritatea greșelilor. Blând și aproape fără solicitare mecanică, hainele dvs. vor fi îngrijite în mod optim în timpul ciclului blând de spălare a lânii al mașinii de spălat.

Spălarea lânii la mașină

Aveți grijă să nu fie foarte plină cuva, deoarece o sarcină prea mare va cauza o solicitare mecanică foarte mare asupra materialelor textile în timpul ciclului de spălare. În plus, există riscul ca detergentul să nu se dizolve corespunzător. În cazul tuturor tipurilor de materiale textile fine, cum ar fi lâna sau mătasea, cuva trebuie să fie întotdeauna umplută doar un sfert. De asemenea, este recomandat să pregătiți articolele vestimentare prin închiderea tuturor cârligelor, nasturilor și altele asemenea și prin întoarcerea materialelor textile pe dos.

Selectați programul de spălare și temperatura recomandate pe eticheta cu instrucțiuni de îngrijire. Dacă eticheta a fost tăiată și nu vă puteți aminti exact instrucțiunile de spălare, selectați programul de spălare manuală. Puteți merge la sigur dacă setați regulatorul de temperatură la spălare cu apă rece. Dacă materialul textil este confecționat din lână lavabilă la mașină, spălați-l în mașină, într-un ciclu de spălare pentru lână sau rufe delicate, la maximum 30 °C.

După spălare: Uscarea corectă a lânii

Puteți, eventual, să centrifugați materialele textile din lână pentru un interval scurt de timp, pentru a grăbi uscarea. De asemenea, respectați instrucțiunile de pe eticheta cu instrucțiuni de îngrijire. Este general valabil: trageți de materialul textil din lână cât este umed, pentru a-l îndrepta, rulați-l într-un prosop flaușat și strângeți ușor pentru a scurge apa rămasă.

Îmbrăcămintea din lână nu trebuie niciodată atârnată la uscat și nici pusă pe calorifer. Cea mai bună metodă de a usca materialele textile din lână, precum și materialele textile din mătase este ca acestea să fie întinse pe un prosop flaușat și niciodată în lumina directă a soarelui.