Perwoll Perwoll Perwoll

Ce este viscoza?

Fluidă ca mătasea, absorbantă ca bumbacul – fibrele de viscoză au câteva avantaje și se regăsesc în multe articole vestimentare. Dar ce anume este viscoza – aparține fibrelor artificiale sau naturale? Și cum să o îngrijiți corespunzător?

Viscoza – un hibrid între natural și sintetic

Viscoza nu aparține fibrelor naturale clasice precum bumbacul, lâna sau mătasea. Dar diferă și de alte materiale sintetice, cum ar fi poliesterul: materia primă a acesteia este de origine naturală, deoarece viscoza este țesută din celuloză lichidă. Această așa-numită celuloză este obținută din diferite tipuri de lemn, de exemplu din molid, fag sau bambus. Prin procesul de filare umedă se creează un material foarte divers și versatil, care poate fi vopsit și prelucrat cu ușurință. De exemplu, viscoza este adesea utilizată la:

 • cămăși
 • tricouri (adesea ca amestec în combinație cu bumbac)
 • bluze
 • eșarfe
 • țesături nobile precum taftaua sau catifeaua

Multe articole vestimentare sunt confecționate, în loc de viscoză convențională, din țesături din viscoză similare, care sunt, de asemenea, țesute din celuloză. Printre acestea se numără, de exemplu, Modal, Cupro sau Lyocell.

Pe lângă materiale textile, există multe alte produse care conțin viscoză – de exemplu:

 • țesătură decorativă și tapițerie
 • materiale de pansare și compresie
 • batiste cosmetice
 • articole de igienă, cum ar fi absorbantele
 • pliculețe de ceai
 • bancnote

Ce este viscoza și ce avantaje și dezavantaje are aceasta?

Viscoza este practic cea mai naturală dintre țesăturile sintetice. De asemenea, aceasta are multe avantaje pe care le oferă fibrele naturale. De exemplu, tricourile, cămășile sau bluzele din viscoză au o absorbție similară cu cea a cămășilor din bumbac – transpirația este absorbită astfel în mod optim. Este garantată și reglarea temperaturii: Spre deosebire de fibrele sintetice veritabile, cum ar fi poliesterul, căldura poate ieși cu ușurință prin fibrele de viscoză. Un alt plus: odată vopsită, viscoza își păstrează culoarea un timp îndelungat și rareori se decolorează. De asemenea, senzația resimțită în timpul purtării viscozei este foarte plăcută. Țesătura se simte extrem de moale și mângâie delicat corpul. Viscoza este similară cu mătasea din punct de vedere al caracteristicilor sale pozitive, motiv pentru care viscoza este cunoscută și sub numele de mătase artificială.

Cu toate acestea, viscoza are și câteva minusuri. În timp ce multe țesături își păstrează rezistența atunci când sunt umede, fibrele de celuloză nu fac acest lucru: dacă celuloza este umedă, devine mai predispusă la rupere. În plus, aceasta este sensibilă la lumină și poate mucegăi repede. În timpul ciclului de spălare, trebuie să țineți cont și de faptul că viscoza poate intra la apă și că este posibil să fie nevoie să o călcați după spălare, deoarece viscoza se șifonează ușor.

Sfaturi privind îngrijirea articolelelor vestimentare din viscoză pentru ca acestea să rămână frumoase mult timp

Pentru ca bluza dvs. preferată din viscoză să rămână frumoasă cât mai mult timp, ar trebui țineți cont câteva sfaturi în timpul spălării. Cel mai potrivit pentru hainele din viscoză este ciclul de spălare delicat, la o viteză de centrifugare puțin mai mică. Dat fiind faptul că viscoza tinde să intre la apă, ar trebui să spălați hainele din viscoză la maximum 40 de grade. Ca detergent, sunt ideali detergenții lichizi blânzi – în cazul hainelor colorate, ideali sunt cei cu ce protejează culorile.

Detergentul sub formă de pudră lasă reziduuri pe fibre și duce la decolorarea rapidă a culorilor. Întrucât sunt predispuse la șifonare, hainele din viscoză nu sunt potrivite nici pentru uscătorul de rufe. Este mai bine să le uscați agățate de un umeraș, la aer. În cazul în care încă mai rămân cute, călcați ușor articolul respectiv – în mod optim, cât este ușor umed și cu o temperatură scăzută. Dacă țineți cont aceste sfaturi, articolele dvs. vestimentare preferate din viscoză vor arăta perfect ani de zile.