Perwoll Perwoll Perwoll

#Renew

Tu știi să faci upcycling?

Cum se poartă hainele vintage fără a arăta ca un clovn

Iubești ideea de a purta haine vintage, dar îți e teamă să nu arătați ca și cum ai fi fugit de la circ? Înțelegem – selectarea și crearea unui stil vintage poate părea dificilă când ești abia la început. Dar nu te îngrijora, am compilat un ghid care te poate ajuta.

Sugestii pentru stil: elemente de bază

Ceea ce poți găsi într-un magazin vintage este întotdeauna unic și aleatoriu, ceea ce reprezintă, de fapt, o mare parte a distracției – descoperirea articolelor pe care le poți reinventa și reîncadra ca stil. Dacă ești imediat captivată de un articol, urmează-ți instinctele. Totuși, dacă ești indecisă atunci când privești rafturile pline de haine colorate și nu ești sigură cum și ce să cauți, un bun loc pentru a începe este identificarea tipului tău de siluetă:

Cum se poartă îmbrăcămintea vintage dacă ești înaltă și suplă

A woman wearing colourful striped trousers and a bright blue coat – styling tip: long legs look good in flares

Înaltă și suplă? Caută aceste trei articole vintage obligatorii:

 

  1. O pereche bună de pantaloni largi lungi sau la baza gambei. Aceștia accentuează picioarele lungi, iar în stilul vintage poți găsi mai multe opțiuni: catifea șic și îndrăzneață, țesături brodate și pânză subțire. Sugestie de stil: păstrează echilibrul cu o bluză simplă, albă, gri sau neagră.
  2. Fuste largi și rochii boeme. Acestea au fost concepute pentru înălțime, doar asigură-te că se prind la talie, pentru a-ți evidenția silueta.
  3. O geacă supradimensionată din piele pentru motocicletă. Este cel mai potrivit articol vintage și arată fabulos cu orice, pornind de la blugi simpli, până la rochii florale.

 

Dar evită…

• Tot ce este prea larg. Dacă te îndrăgostești de un articol de o mărime mai mare, evitată aspectul de cort prin modificarea acestuia.

Cum se poartă îmbrăcămintea vintage dacă ești minionă

Mică, dar îndrăzneață? Următoarele trei articole vintage de top te cheamă:

 

  1. O rochie dreaptă din anii 1960 din țesătură simplă sau în două tonuri. Este perfectă pentru tipul tău de corp. Sugestie de stil: poartă cei mai mari și mai strălucitori cercei pe care îi poți găsi și permite-le celor două articole să se complementeze.
  2. Sacouri strâmte din anii 1940, prinse la talie, cu revere subtile. Acestea oferă structură unei siluete subțiri și pot fi combinate cu blugi și pantaloni. Sugestie de stil: optează pentru modelul cadrilat și adaugă o broșă (sau trei) pentru accentuarea notei vintage.
  3. Eșarfe din mătase. Fie că sunt purtate în jurul gâtului, pe cap sau ca accesoriu pentru încheietură sau geantă, eșarfele din mătase adaugă aspectul vintage oricărui look. 

 

Dar evită…
• Fustele largi din anii 1950, pantaloni evazați din anii 1970, pernuțele pentru umeri din anii 1980 sau orice altceva cu suficient material încât amenință să îți fure atuurile.

Cum se poartă îmbrăcămintea vintage dacă ai forme feminine

A woman wearing a red dress with a matching boater-style hat and green coat

Ești pregatită să îți evidențiezi frumusețea și feminitatea? Nu rata aceste trei articole vintage de top obligatorii:

 

  1. Rochii și bluze din anii 1960. Concentrează-te pe modelele florale, fundițe diafane din sifon și tăieturi în formă de V, în forme și culori care îți accentuează curbele.
  2. Fuste evazate din anii 1950. Îți vor îngusta talia, atrăgând atenția către zonele care te avantajează.
  3. O fustă creion cu tăietură de calitate. Optează pentru o linie la jumătatea gambei și asigură-te că îți scoate în evidență forma de clepsidră.

 

Dar evită…

• Rochiile largi cu tăietură dreaptă care mai degrabă ascund, decât să îți evidențieze curbele. De asemenea, pe listă: orice articol strâmt.

Echilibrarea ținutelor vintage

Nu oricine este suficient de curajos pentru a purta o ținută complet vintage. Modelele retro îndrăznețe, jachetele din brocart sau o formă neobișnuită, cum ar fi o fustă sau mâneci bufante, pot arăta minunat dacă sunt purtate cu alte articole, mai subtile sau mai clasice. Secretul stă în echilibru: îndrăzneț cu delicat, luminos cu discret, structurat cu fin. Îmbracă-te conform tipului tău de talie și nu ai cum să greșești. 

Sugestie: După ce cumperi articolul vintage, asigură-te că ai grijă de el cum trebuie, pentru a te asigura că va rezista cât mai mult posibil.

Image credits

Header image: Blaublut
Image of a woman wearing colourful striped trousers and a bright blue coat: Getty Images
Image of a petite woman wearing a black fitted blazer: Blaublut
Image of a woman wearing a red dress with a matching boater: Shutterstock