Skip to Content

Simboluri privind spălarea: cheia unei îngrijiri corespunzătoare

Chiar dacă mașina de spălat face cea mai mare parte din muncă, există câteva lucruri importante de care trebuie să țineți cont în prealabil atunci când spălați hainele în mașină. Vă vom explica pas cu pas cum ar trebui să procedați cel mai bine.

Simbolurile privind îngrijirea de pe eticheta articolului dvs. vestimentar

Primul pas pentru o îngrijire optimă a textilelor este să vă uitați pe eticheta articolului vestimentar respectiv. Simbolurile privind spălarea, imprimate pe etichetă, vă oferă nu numai informații importante despre spălarea în sine, ci și despre îngrijirea ulterioară. Este foarte important să interpretați corect simbolurile privind spălarea și îngrijirea, în special în cazul mătăsii și al lânii, adică al țesăturilor delicate.

Spălare manuală

Acest simbol privind spălarea semnifică faptul că hainele pot fi spălate doar manual la max. 30 °C (vă vom oferi sfaturi adecvate pentru spălarea manuală) sau cu un program special de spălare manuală pentru lână lavabilă manual.

Ciclu de spălare delicat

Acest simbol privind spălarea este un simbol tipic privind îngrijirea pentru țesături pretențioase, cum ar fi mătasea și lâna. Materiale textile din lână cu finisaje speciale care au pe eticheta „Woolmark” indicația „lavabil la mașină” resp. „Machine Washable Wool” pot fi ușor spălate în ciclul de spălare delicat sau pentru lână al oricărei mașini de spălat și apoi pot fi stoarse pentru scurt timp.

Nu spălați

Ați observat următorul simbol privind spălarea pe eticheta noului dvs. pulover din lână preferat? Articolele vestimentare marcate astfel nu trebuie spălate de mână sau la mașină. În acest caz, cel mai bine este să mergeți la o curățătorie.

Uscare delicată

Acest simbol privind îngrijirea nu se referă la rufele în sine, ci la îngrijirea corectă ulterioară. Articolele vestimentare cu acest simbol pe etichetă pot fi uscate în uscătorul de rufe la temperatură redusă.

Nu uscați în uscător

În cazul unui articol vestimentar cu acest simbol privind îngrijirea, nu este posibilă uscarea în uscătorul de rufe. Cel mai bine este să neteziți articolul vestimentar și să-l lăsați să se usuce.

Călcați la temperatură scăzută

Bineînțeles, lista noastră de simboluri comune privind îngrijirea pentru lână ar trebui să includă și simbolurile pentru călcat. Conform acestui simbol privind îngrijirea de pe etichetă, articolele vestimentare pot fi călcate la temperatură scăzută. Articolele lucioase sau sensibile la presiune trebuie călcate cu o protecție uscată pentru călcat sau întoarse pe dos, dacă este necesar.

Nu călcați

Acest simbol privind îngrijirea nu lasă loc de alte întrebări: În acest caz nu este posibilă călcarea. Cel mai bine este să neteziți pur și simplu articolul vestimentar și să îl așezați pe suportul de rufe.

Prezentare generală a tuturor simbolurilor privind spălarea și îngrijirea

Pe eticheta articolului dvs. vestimentar se regăsesc alte simboluri privind spălarea și îngrijirea decât cele enumerate mai sus? Atunci, consultați lista noastră pentru a vedea ce înseamnă acestea.

Dacă este afișat acest simbol privind spălarea, articolul vestimentar poate fi spălat în ciclul normal de spălare, până la o temperatură maximă de 40 °C.

Acest simbol privind spălarea înseamnă că articolul vestimentar poate fi spălat în ciclul normal de spălare, până la o temperatură maximă de 50 °C.

În acest caz, este permisă o temperatură maximă de 60 °C în ciclul normal de spălare.

Puteți spăla hainele cu acest simbol privind spălarea în ciclul normal de spălare la o temperatură maximă de 70 °C.

Acest simbol semnifică un ciclu normal de spălare cu o temperatură de până la 95 °C.

Acest simbol privind spălarea indică faptul că vă puteți spăla hainele în ciclul de spălare delicat (de exemplu, programul de spălare pentru rufe delicate sau de spălare delicată) la o temperatură maximă de 40 °C.

Acest simbol recomandă, de asemenea, ciclul de spălare delicat (de exemplu, programul de spălare pentru rufe delicate sau de spălare delicată), dar la o temperatură maximă de 50 °C.

Spălați un articol vestimentar cu acest simbol în ciclul de spălare delicat (de exemplu, programul de spălare pentru rufe delicate sau de spălare delicată) la o temperatură maximă de 60 °C.

Cele două linii de sub cana gradată indică un ciclu special de spălare delicat, iar 30 °C este temperatura maximă permisă.

Un articol vestimentar cu acest simbol privind spălarea poate suporta o temperatură de maximum 40 °C în ciclul special de spălare delicat.

Acest simbol privind îngrijirea indică faptul că articolul vestimentar poate fi pus în uscător în mod normal.

Așezați hainele cu acest simbol, ude, într-un loc umbros.

Se usucă cel mai bine pe o sârmă de rufe – asta indică un articol textil cu acest simbol.

Acest simbol recomandă, de asemenea, uscarea pe sârma de rufe, dar într-un loc umbros.

Uscați hainele cu această informație pe etichetă și pe sârma de rufe, într-un loc umbros, dar în stare umedă.

Ce înseamnă acest simbol pentru dvs.? Îmbrăcămintea trebuie să fie așezată la uscat într-un loc umbros.

Pe de altă parte, pentru a le usca întinse, este necesar ca articolele de îmbrăcăminte să aibă acest simbol privind îngrijirea.

Cele două puncte din interiorul fierului de călcat indică faptul că trebuie să călcați articolul vestimentar doar la o temperatură moderată, adică la maximum 150 °C.

Cele trei puncte indică, de asemenea, călcarea la temperatură moderată, dar la o temperatură maximă de 200 °C.

Dacă pe etichetă se află acest simbol privind îngrijirea, ar trebui să evitați complet înălbitorul – spălați doar cu detergent blând și pentru rufe colorate.

Un articol vestimentar cu acest simbol este mai puțin sensibil și rezistă excelent la tratamentul cu clor și cu înălbitor cu oxigen (de exemplu, detergent universal).

Acest simbol arată că îmbrăcămintea respectivă poate fi tratată cu înălbitor cu oxigen (de exemplu, detergent universal).

În cazul unui articol vestimentar cu acest simbol nu trebuie utilizată curățarea chimică.

În cazul acestui simbol se întâmplă contrariul: vă rugăm să recurgeți doar la curățare chimică!

Acum devine un pic mai complicat: Un articol vestimentar cu acest simbol pe etichetă poate fi curățat cu hidrocarburi, percloroetilenă și soluții R113 și R11.

Soluțiile R113 și de hidrocarburi nu reprezintă o problemă pentru articolele vestimentare cu acest simbol privind îngrijirea.

Procedură de curățare umedă? Conform acestui simbol, nicio problemă!

Curățarea cu hidrocarburi, percloroetilenă și soluții R113 și R11 este permisă conform acestui simbol, dar numai cu adaos de umiditate și temperatură limitate.

Dacă vedeți acest simbol pe etichetă, puteți curăța articolul vestimentar cu R113 și soluții de hidrocarburi. Cu toate acestea, țineți cont de restricțiile privind adaosul de umiditate și temperatura și în acest caz.

Cunoașteți deja simbolul pentru procedurile permise de curățare umedă. Acest simbol adaugă doar o mică explicație: „există restricții privind adaosul de umiditate și temperatura”.

Încărcarea corectă a mașinii de spălat

După ce au fost verificate simbolurile privind îngrijirea și de spălarea, este timpul să încărcați mașina de spălat. Aveți grijă să nu fie foarte plină cuva, deoarece o sarcină prea mare va cauza o solicitare mecanică foarte mare asupra materialelor textile în timpul spălării. În plus, există riscul ca detergentul să nu se dizolve corespunzător. În cazul tuturor tipurilor de materiale textile fine, cum ar fi lâna și mătasea, cuva trebuie să fie întotdeauna umplută doar un sfert.

Sfatul nostru
Înainte de spălare:

  • închideți toate cârligele, toți nasturii și altele asemenea
  • goliți buzunarele
  • întoarceți hainele pe dos
  • separați hainele închise la culoare de cele deschise la culoare sau albe pentru a evita o eventuală decolorare

Selectarea programului de spălare și a temperaturii

Dacă pe eticheta articolului vestimentar din lână se află simbolul privind îngrijirea pentru spălare manuală, selectați programul de spălare manuală de pe mașina de spălat și setați regulatorul de temperatură în conformitate cu recomandarea privind îngrijirea.

Dacă eticheta a fost deja tăiată și nu vă puteți aminti exact instrucțiunile de spălare, selectați programul de spălare manuală. Pentru a merge la sigur, setați regulatorul de temperatură la spălare cu apă rece. Dacă materialul textil este confecționat din lână lavabilă la mașină, spălați-l în mașină, într-un ciclu de spălare pentru lână sau rufe delicate, până la 30 °C.

Sfatul nostru
Dacă doriți să spălați materiale textile deosebit de sensibile, cum ar fi cașmirul, folosiți întotdeauna programul de spălare manuală și selectați apă rece.