Skip to Content
Două femei tinere pozează în fața unui perete bej

Inovăm țesăturile viitorului – fashion eco pentru ziua de mâine

Hainele nu cresc în copaci sau în laboratoarele de știință – sau da? Suntem în secolul 21, oameni buni, așadar crearea hainelor începe cu siguranță să aibă loc în acest mod. De la piele de ananas și țesături din coajă de portocală, până la mătase crescută în laborator cu biotehnologie, iată cele mai inovatoare materiale pentru industria modei și oamenii care le promovează pentru a deveni cele mai iubite țesături sustenabile.

Moda ananasului?

O femeie purtând haine negre stă pe un scaun bej și ține în mână un ananas

În trecut, utilizarea atipică a ananasului a fost restricționată la discuții încinse despre pizza. Ideea articolelor de îmbrăcăminte făcute din ananas nu se afla pe radarul nimănui. Dar timpurile s-au schimbat și, în timp ce dezbaterile despre pizza continuă, ananasul a devenit un pion entuziasmant în eco fashion.

Carmen Hijosa, antreprenor etic și fondator al Piñatex, a fost atât de șocată de impactul toxic asupra mediului al producției de piele în masă, încât a decis să cerceteze și să dezvolte o alternativă inovatoare de țesătură sustenabilă. Pe parcursul a șapte ani, și după multe încercări și nereușite, Carmen a creat o țesătură care poate fi produsă comercial, poate oferi un impact social și economic pozitiv și poate menține o amprentă redusă asupra mediului pe parcursul duratei sale de viață.

Piñatex, o țesătură sustenabilă naturală și inovatoare, este fabricată din fibră de frunze de ananas. Frunzele de ananas sunt curățate pentru a permite colectarea fibrelor naturale lungi și solide. Mai mult, resturile pot fi transformate într-un fertilizator bogat nutritiv, ceea ce înseamnă că nimic din procesul Piñatex nu se pierde. În urma acestui proces, țesătura poate fi transformată în diferite articole de modă, inclusiv îmbrăcăminte, accesorii, încălțăminte și chiar mobilă de interior și tapițerie pentru mașini.

Ce urmează? Eco fashion din resturi de alimente?

O altă evoluție plină de inspirație din lumea modei eco este reprezentată de articolele create din, ei bine, resturi alimentare. Frunzele de ananas nu sunt singurele plante care fac posibilă evoluția inovatoare a țesăturilor sustenabile: resturile de citrice merită, de asemenea, un rând de aplauze.

Adriana Santanocito și Enrica Arena sunt fondatorii Orange Fiber și au creat primul brand din lume care produce țesături sustenabile din resturi de citrice. Cu sediul în Italia, Orange Fiber creează țesături prin colectarea resturilor de citrice după ce au fost stoarse la nivel industrial:

  • În primul rând, este utilizată o tehnologie patentată pentru a extrage „pastazzo” – pielița albă și adesea fibroasă – din citrice.
  • Apoi, celuloza citrică este țesută într-o țesătură sustenabilă inovatoare de calitate înaltă, care poate fi utilizată în eco fashion.

Și are un potențial enorm. Doar în Italia, peste 700.000 de tone de resturi de citrice sunt produse anual, demonstrând volumul de resurse naturale deja disponibile pentru producerea de materiale sustenabile. Încă de la înființare, Orange Fiber a creat o varietate de țesături, inclusiv țesături diagonale, realizate din 68,9% fibre din acetat de celuloză obținute din portocale și 31.1% mătase; și tricot realizat din 94% fibre din acetat de celuloză obținute din portocale și 6% elastan. Dacă țesătura este realizată 100% din citrice, aceasta are un aspect deosebit de moale și de mătăsos.

Bulă de dialog cu un citat de Carmen Hijosa "We hope people recognise the importance of innovative materials as a way of offering better choices for a better future"

Poate cea mai surprinzătoare dintre toate țesăturile inovatoare ale viitorului…

Două femei în halate de laborator se află lângă o mașină

Eco fashion nu trebuie să urmeze un stereotip de îmbrățișare a copacilor: poate avea ca sursă și știința de ultimă oră. Bolt Threads este o companie startup californiană care creează țesături sustenabile inovatoare cu Microsilk – o țesătură rezistentă la rupere.

După analizarea proprietăților mătăsii naturale, Bolt Threads a reușit să creeze o proteină similară cu cea identificabilă în fibra tradițională. Folosind un proces de fermentare, care nu necesită mai mult decât simpla drojdie, zahăr și apă, a putut produce această inovație în cantități semnificative. De aici, proteina de mătase fabricată de om a fost țesută în Microsilk, care poate fi mai departe transformată în fir textil. De la această descoperire, echipa Bolt Threads a colaborat îndeaproape cu branduri inovatoare cum ar fi Patagonia și Stella McCartney pentru a crea alternative eco fashion, folosind doar tehnologie științifică de ultimă oră.

Image credits

Header image: Bolt Threads (PR)
Image of Carmen Hijosa: ©David Stewart (Ananas Anam (PR))
Image of two scientists at Bolt Threads in California: Bold Threads (PR)