Skip to Content
Vedere din spate a unei femei întinse pe o pajiște, cu copaci mici înșirați în stânga și în dreapta

Tesaturi sustenabile pentru o moda echitabila

În primul rând, este posibil să te întrebi ce definește de fapt un material sustenabil. Ideea de bază este că țesăturile sustenabile sunt derivate din surse naturale sau ecologice, cum ar fi culturile crescute în mod sustenabil. 

 

Cu toate acestea, nu poți defini un material sustenabil doar prin materia primă din care este colectat; există alte aspecte care trebuie luate în considerare. Acestea includ modul în care este transformat în îmbrăcăminte: procesul de colorare, imprimare și finisare. De asemenea, este important sfârșitul vieții articolului - fie că este biodegradabil, fie poate fi reciclat. Vrei să afli mai multe? Oferim cele mai întâlnite exemple de țesături sustenabile de pe piață, astfel încât să știi ce să cauți data viitoare când dorești să cumperi un articol de modă echitabilă.

Țesături reciclate și care nu se mai vând

Vedere frontală a unor țesături rulate

Unul dintre motivele pentru care materialul reciclat și cel care nu se mai vinde creează o țesătură sustenabilă pentru îmbrăcăminte atât de grozavă, este că niciunul nu trebuie produs. Piesele slow fashion din material reciclat sunt confecționate dintr-o țesătură căreia i s-a oferit o nouă șansă la viață, în loc să fie aruncată în depozitul de deșeuri. În ceea ce privește materialele care nu se mai vând, acestea sunt țesături existente neutilizate, care stau în fabrici așteptând să fie aruncate. Din fericire, din ce în ce mai mulți creatori de modă sustenabilă, precum Daniela Salazar creează piese unice cu materiale care nu se mai vând, asigurându-se că acestea nu se irosesc. 

Pont: piesele slow fashion realizate din țesături reciclate sau din țesături provenite din haine care nu se mai vând vor avea cel mai probabil o etichetă care indică faptul că sunt fabricate din acestea.

Pânză

Ca material sustenabil, pânza are două avantaje majore. În primul rând, este incredibil de respirabilă. Aceasta înseamnă că îți ține de cald iarna și te răcorește vara. În al doilea rând, este una dintre cele mai biodegradabile țesături, deoarece este fabricată din tulpina plantei de in. În comparație cu bumbacul, planta de in este mult mai rezistentă și necesită mult mai puțină apă pentru a crește. 

Pont: atunci când cumperi o piesă slow fashion din pânză, asigură-te că eviți pânza albă, deoarece înseamnă că aceasta a trecut printr-un proces intens de albire chimică. În schimb, caută tonurile naturale de crem, fildeș și gri ale acesteia. 

Vedere a părții inferioare a corpului unei femei care poartă pantaloni portocalii și pantofi albastru deschis pe stradă

Cânepă

Vedere de sus a unor covoare rulate pe o podea din lemn

Cânepa este un exemplu fantastic de țesătură sustenabilă, deoarece este atât de puternică încât se pot face din ea și genți și încălțăminte. Această materie primă este una dintre cele mai sustenabile opțiuni de țesătură disponibile. Cânepa crește incredibil de rapid, nu epuizează solul și nu necesită pesticide. De asemenea, produce mai multe fibre decât inul sau bumbacul. Cânepa este, de asemenea, similară pânzei, ceea ce înseamnă că este foarte bună de utilizat iarna și, deoarece este rezistentă la radiații UV, este potrivită și pentru lunile de vară.

Pont: este important să cauți tonuri neutre, deoarece culorile vii vor însemna cu siguranță că au fost utilizate substanțe chimice dure pentru colorare.

Mențiuni de onoare: două țesături sustenabile

Cu toate că materialele reciclate, țesăturile provenite din haine ce nu se mai vând, pânza și cânepa sunt exemple incredibile de țesături sustenabile, există alte două materiale sustenabile care merită menționate:

 • tencel
  Tencelul, cunoscut și sub denumirea de liocel, este fabricat din arbori de eucalipt. Tehnologia folosită pentru a face acest lucru denotă că nu sunt pierdute păduri existente, nu sunt folosite pesticide și este necesară puțină apă, deoarece eucaliptul nu necesită mare parte din aceasta.

 • plută
  Pluta devine din ce în ce mai disponibilă și dintr-un motiv foarte bun; nu numai că este un înlocuitor pentru piele, dar este, de asemenea, un material rezistent la apă și complet reciclabil. 

Image credits

Header image: Getty Images
Image of rolls of deadstock fabric: Stocksy
Image of a woman wearing a linen suit: Getty Images
Image of pretty rolls of hemp: Shutterstock

Articole Asemanatoare

 • Slow fashion vs comerțul echitabil

  Analize responsabile și explicații ale conceptelor la modă.

 • Stilul tău în trei pași!

  Sfaturi stilistice care să te ajute să îți definești stilul personal și o imagine inconfundabilă.

 • ShopNOholic

  ShopNOholic – nu cumpăra haine noi, transformă-le