Restilizează: Descoperă-ți stilul în 3 pași simpli

Una dintre cele mai ușoare modalități de a-ți forma o garderobă sustenabilă este să o compui doar din piese pe care le adori. În mod cert, ai nevoie să încetezi să mai cumperi haine care nu ți se potrivesc, precum și orice alt articol ce se poartă doar un sezon sau este de o calitate îndoielnică. Oricum, cheia spre o restilizare sustenabilă de succes este să îți dai seama ce piese te reprezintă cel mai bine – și să te concentrezi pe achiziționarea lor.

Pentru unii, stilul personal este facil. Pentru alții, o adevărată dilemă. Indiferent în ce categorie de situezi, acești trei pași pentru găsirea stilului personal te vor ajuta să îți accentuezi autenticitatea și simțul estetic, așa încât să îți clădești o imagine inconfundabilă.

Pasul 1: schimbă-ți gândirea

Pasul aparent cel mai simplu în procesul tău de restilizare poate fi, de asemenea, cel mai dificil. Vestimentația pentru femei este creată adesea având în minte perspectiva privitorului, nu pe cea a persoanei care poartă haina. Femeile sunt constrânse să se gândească dacă alții vor aprecia alegerile lor vestimentare, punând înfățișarea și preferințele altora mai presus de propriul gust și confort. Asta trebuie să înceteze acum!

În loc să primești sfaturi de stil de la „experți” și să te întrebi ce părere au ceilalți despre hainele tale, gândește-te la cum te simți tu. Începe cu ținuta ta preferată de casă. Poate nu arată tocmai prezentabil, totuși ce te atrage așa mult la ea? Este vorba de culoare, material sau croială? Îți amintește de momentele fericite sau ești atașată de ea fără legături nostalgice? Analizează în minte toate aspectele care te fac să te simți atât de confortabil în acea ținută, apoi adoptă un „aspect încrezător”. Poate e vorba despre vechea ta rochie neagră ori cea mai iubită combinație de blugi cu un top simpatic sau chiar de un formal costum de tip business. Ținutele care fac femeile să se simtă confortabil sunt și cele care le conferă încredere. Încă o dată, ține cont de toate aspectele care te fac să te simți bine când porți un anumit stil.

Când faci conexiuni între caracteristicile ținutelor pe care deja le deții, va ieși la iveală stilul tău. Poate te simți cel mai bine în hainele lejere, cu cădere ușoară, culori calde și imprimeuri radiante? Sau poate îți place să îți reduci garderoba la articole monocrome , croieli bine definite și articole clasice nemuritoare? Indiferent ce descoperi, este doar punctul de plecare în procesul de restilizare personală.

Pasul 2: ținutele altor femei

Doar ce te lecuiseși de a primi sfaturi vestimentare de la alții, acum le reintroducem în procesul tău stilistic. În loc să te uiți la femeile al căror stil îl admiri, focusează-te pe cu care te identifici și descoperă ce anume îți place la stilul lor. Nu are niciun sens să te adaptezi stilului lui Audrey Hepburn dacă tu ești o persoană înaltă, activă, care iubește ieșirile în aer liber și adidașii. De asemenea, nu vei fi niciodată ca Gwen Stefani dacă ești o persoană introvertită, formală și care nu suportă să atragă atenția. Reperele tale stilistice nu trebuie să fie reprezentate de celebrități. Uită-te la rudele de sex feminin, la prietene, colege, precum și la femeile care au lucrat de-a lungul timpului în domeniul tău – și au dat dovadă de eleganță în timp ce își făceau treaba.

Scopul acestui exercițiu nu este acela de a-ți însuși sfaturile stilistice ale oricui, dar, din nou, este cel de observa aspectele pozitive ale ținutelor altor femei și de a descoperi cum le poți adapta personalității, fizicului și stilului tău de viață.

Pasul 3: sfaturi stilistice pentru a-ți construi garderoba personală

Ține minte tot ce ai învățat despre preferințele tale stilistice și studiază mai multe despre istoria modei. O sursă bună din care poți extrage sfaturi stilistice este The Little Dictionary of Fashion: A Guide to Dress Sense for Every Woman scris de Christian Dior, colecția de articole Women in Clothes sau The Little Black Book of Style ale Ninei García.

Odată ce ți-ai clarificat stilul și știi ce impune acesta, începe să investești în câteva articole clasice, nemuritoare, care să îți compună garderoba. Înlătură toate hainele care ai descoperit că nu te avantajează, dăruiește-le celor care se bucură de ele, și stabilește un set de criterii pentru achizițiile noi. Este garderoba ta, deci tu iei deciziile (vezi primul pas), doar asigură-te că vei fi mulțumită de ele pe măsură ce timpul trece. Descoperă aici mai multe despre componentele esențiale ale unei garderobe capsulă.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of  woman looking through a rack of curated clothes: Stocksy
Image of two women in front of a roller-door wearing trendy outfits: Stocksy

În timp ce tu îți restilizezi garderoba, noi ne restilizăm eforturile privind sustenabilitatea. Vrei să afli mai multe despre modul în care acționează Perwoll și despre ce își propune să facă? Citește aici.

Articole Asemanatoare

  • Chestionar: Păstrez sau arunc?

    A arunca sau a nu arunca, asta e întrebarea. Ești gata să afli răspunsul?

  • ShopNOholic

    ShopNOholic – nu cumpăra haine noi, transformă-le

  • Repere importante din slow fashion

    Fascinanta istorie a mișcării slow fashion.