Daniela Salazar vorbește despre moda sustenabilă

Creatoarea de modă sustenabilă Daniela Salazar încurajează stilul modern definit de scop și conștiință. Articolele sale colorate, nemuritoare și realizate manual sunt marca unei amprente feminine și a sprijinului sustenabilității. Ne-am întâlnit cu Daniela pentru a discuta totul despre inspirație, design și modă – și de ce ar trebui să le pese consumatorilor de modul în care este produs un articol vestimentar…

De ce este importantă adoptarea slow fashion?

Globalizarea ne-a arătat condițiile de viață și de lucru ale oamenilor care ne produc hainele și daunele pe care acest proces le aduce mediului înconjurător. În calitate de consumatori, trebuie să fim conștienți de „prețul” propriu-zis al unui articol de îmbrăcăminte și de modul în care acesta este realizat și să cerem o producție mai echitabilă, deoarece ceea ce alegem să cumpărăm are un impact mare asupra schimbărilor pe care le vedem în industria modei.

Este important să acorzi timp pentru a decide de ce piese ai într-adevăr nevoie și ce fel de oameni și afaceri vei susține. În același timp, avem nevoie să valorificăm și să avem grijă de articolele pe care le avem deja. Per ansamblu, avem nevoie să ne schimbăm perspectiva cu care ne privim hainele pentru a nu ridica munți de deșeuri și a nu exploata oamenii.

Ce surse de inspirație ai?

Asta chiar variază: arhitectură, artă, fotografie, sculptură, o carte bună, moda anilor 50 – 60, în egală măsură ca ideile inspirate de locurile în care am trăit sau de femeile pe care le-am cunoscut. Modelele mele sfârșesc întotdeauna prin a avea o estetică atât minimalistă cât și feminină. Totodată, încerc să găsesc un echilibru între a-mi pune amprenta și a crea articole vestimentare practice pentru femei, care să le pună în valoare stilul, personalitatea și cultura. Îmi place să combin aceste idei cu pasiunea mea pentru culori, care se datorează originii mele venezuelene, pentru a obține un sentiment relaxant.

Cum creezi piesele slow fashion din colecția ta?

Procesul meu de creație s-a schimbat de-a lungul timpului. Obișnuiam să produc două colecții pe an. În prezent, creez mai puține colecții, în schimb, adaug câteva articole noi sau opțiuni cromatice pentru fiecare sezon, devenind astfel un proces mult mai natural. Acumulez inspirație pe parcursul anului și analizez ce piese lipsesc sau necesită îmbunătățiri și ce culori pot fi adăugate. În ceea ce privește intervalul de timp, depinde de articol, dar, de obicei, îmi ia câteva săptămâni să creez ceva complet nou.

Unde îți găsești materialele?

Pentru mine, nu este importantă doar găsirea materialului preferat, ci și producerea acestuia de către o companie care respectă cele mai înalte standarde sociale și de mediu. Colaborez cu furnizori locali europeni, majoritatea din Germania, dar și din România, Spania, Olanda sau Franța. Încă de la primele colecții, două dintre favoritele mele sunt cânepa și bumbacul. Ulterior, am luat decizia de a adăuga resturi de materiale – textile rămase în urma proceselor de producție. Acestea oferă materiale exclusive, cu texturi și culori unice, și în același timp împiedică țesăturile să ajungă în depozitele de deșeuri, oferindu-le o a doua șansă.

Știm că nu e tocmai corect să alegem un articol preferat... însă ai unul?

E întotdeauna greu de ales, deoarece lucrez foarte mult la fiecare piesă. As zice că topul „Paloma” este unul dintre articolele mele preferate . Reprezintă într-adevăr stilul meu personal, este foarte simplu, dar ascunde o construcție arhitecturală complexă. Linia de pulovere „Park” sunt articolele principale pe care le-am dorit întotdeauna în garderoba mea. Au formă clasică și culori frumoase. De asemenea. îmi place că sunt realizate din cânepă, ceea ce reprezintă o opțiune vegană de piesă vestimentară.

Ai vreun sfat de întreținere a articolelor slow fashion?

Recomand cu tărie ca articolele slow fashion să fie spălate întotdeauna în apă rece și să fie uscate în mod natural. Această modalitate nu e doar prietenoasă cu mediul, ci și prelungește durata de viață a articolelor. Restaurarea este, de asemenea, un aspect important al vieții articolului vestimentar. Cu cât ne iubim și ne îngrijim mai bine hainele, cu atât rezistă mai mult timp. De aceea am început să adaug un eșantion de țesături la fiecare piesă cumpărată pentru a încuraja noul proprietar să aibă grijă și să-l restaureze atunci când este necesar.

„Nu este suficient să căutăm doar calitatea produselor cumpărate, trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că oamenii care le produc duc o viață de calitate”.

Image credits
All images: Courtesy of Daniela Salazar

Articole Asemanatoare

  • Stilul tău în trei pași!

    Sfaturi stilistice care să te ajute să îți definești stilul personal și o imagine inconfundabilă.

  • Slow fashion vs comerțul echitabil

    Analize responsabile și explicații ale conceptelor la modă.

  • Fețele slow fashion: Kate Fletcher

    Faceți cunoștință cu femeia care a găsit termenul și a dat numele mișcării