Skip to Content
Două femei se uită împreună la o pereche de blugi negri

Slow fashion: explicația

Deciziile noastre de a cumpăra mai puține haine noi și de a le îngriji mai bine pe cele pe care le avem deja pot să pară niște picături de apă în oceanul fast fashion. Fiecare dintre noi poate contribui la succesul mișcării slow fashion. E momentul să ne oprim din consumul exagerat de haine, să conștientizăm mai bine nu doar ce purtăm, ci și modul în care ne purtăm cu hainele noastre.

În prezent, mai multe mișcări slow fashion câștigă teren în lumea modei. Să vedem ce le diferențiază, dar și ce le apropie. Să înțelegem ce înseamnă slow fashion, încercând să definim fiecare din conceptele importante și filosofia care stă la baza acestora.

Haine albe agățate pe un suport pentru haine și o mână ține o pancartă pe care scrie „100 % organic”

Ce este moda sustenabilă?

O femeie, care stă în fața unui fundal din stofă albă, trage de o țesătură galbenă în prim-plan

Modă sustenabilă este un termen folosit deseori ca sinonim pentru moda eco sau organică. Poate fi corect, dar moda sustenabilă nu se limitează neapărat la textile prietenoase cu mediul, ci merge deseori mână în mână cu etichete precum modă vegană/prietenoasă cu animalele. Deseori reprezintă articole confecționate din fibre reciclate sau piese vestimentare recondiționate dar, atunci când vorbim de ceva confecționat de la zero, moda sustenabilă implică anumite reguli de fabricație1, care limitează utilizarea pesticidelor, erbicidelor și vopselurilor toxice. Cu toate acestea, doar pentru că un articol vestimentar are o etichetă eco, nu înseamnă că este neapărat bun pentru mediu. Majoritatea dintre noi știm că fast fashion e o industrie poluantă2 – dar și moda eco poate contribui la distrugerea oceanelor. Cum microplasticul din fibrele sintetice ajunge în rețeaua hidrografică, sunt șanse să ajungem să ne mâncăm propriile haine3. Folosește o pungă pentru spălare GUPPYFRIEND pentru ca hainele tale să devină prietenoase cu natura și cu oceanul, din fabrică până la ciclul de spălare.

Moda sustenabilă scoate în evidență impactul industriei textile și vestimentare asupra mediului. Acesta abordează probleme precum poluarea cauzată de procesul de producție, impuritățile introduse în pânza freatică prin spălare și deșeurile create de hainele aruncate.

Ce este moda etică?

Moda etică înseamnă a găsi un echilibru mai bun între ce ne dorim și modul în care producem ce ne dorim. Acesta reunește dorința de a înlătura suferința umană și exploatarea din lanțul de producție4. Mișcarea fair fashion susține producătorii din țările subdezvoltate pentru a asigura salarii echitabile și protecția drepturilor lucrătorilor. În același timp, promovează schimbări sistemice care să ofere lucrătorilor mai multe drepturi, precum și metode de producție ce reduc impactul asupra mediului, creând astfel legătura cu moda sustenabilă. Articolele de îmbrăcăminte produse ecologic sunt bune pentru planeta noastră, dar diminuează impactul modei asupra mediului în țările în care se cultivă bumbacul, se vopsește denimul și lucrătorii vin în contact cu substanțele chimice folosite în producția de textile.

Moda etică aduce în lumina reflectoarelor impactul industriei textile și vestimentare asupra oamenilor care lucrează în producție. Acesta abordează aspecte precum salariile exploatatoare, condițiile de muncă nesigure și inegalitățile economice dintre țările producătoare și cele consumatoare.

Eine Frau wird Teil der Fair-Fashion-Bewegung, indem sie näht

Ce este slow fashion?

Slow fashion este termenul umbrelă pentru toate aceste mișcări. Slow fashion impune sustenabilitate în industria modei, dar este și ceva la care putem participa cu toții. Nu trebuie decât să unim punctele.

Slow fashion își propune să crească nivelul de conștientizare socială în rândul tuturor celor implicați în lumea modei, de la designeri la consumatori, în ceea ce privește adevăratul cost al industriei textile5 asupra lucrătorilor, comunităților și mediului.

Cei dintre noi care sunt implicați în consumul de haine putem face o diferență enormă. În loc să cumpărăm haine din producția de masă, de ce să nu dăm încă o șansă la viață unor haine vintage? Să ne concentrăm mai mult pe calitate decât pe cantitate: hainele de calitate mai bună țin mai mult și ar trebui să cumpărăm doar haine care ne plac la nebunie (și de care avem nevoie!). În fine, putem să ne tratăm hainele cu blândețe
și ne vor răsplăti, ținând mai mult.

„O cantitate estimată de 8 milioane de tone metrice de plastic sfârșesc în ocean în fiecare an, ceea ce reprezintă echivalentul a 15 pungi de cumpărături pline cu plastic pentru fiecare metru de coastă din întreaga lume.” – Bernard Merkx, Co-fondator al Waste Free Oceans.

5 sfaturi pentru ca hainele să țină mai mult (și pentru a reduce poluarea cu micro-plastic)

  1. Spălarea la rece este mai puțin probabil să ducă la eliminarea particulelor de plastic.
  2. Produsele Perwoll sunt mai blânde cu hainele.
  3. Umple mașina de spălat și folosește o viteză mai mică de stoarcere.
  4. Usucă hainele natural, nu în uscătorul de rufe.
  5. Spală hainele din fleece pe dos sau în interiorul unei pungi speciale pentru spălare.

Cât de slow fashion sunt alegerile tale vestimentare?

Chestionar „Cât de „slow” ești?”

Image credits
Header image: Getty Images
Image of clothes rack with 100% Organic tag: Fotolia
Image of woman holding elegent piece of fabric: Stocksy
Image of woman pinning fabric: Stocksy

Surse:

  1. Sustainable clothing: A practical guide to enhancing clothing durability and quality (Haine durabile: Ghid practic pentru a crește durabilitatea și calitatea hainelor tale)
  2. A New Textiles Economy: Redesigning Fashion’s Future Report (O nouă economie a textilelor: Raport privind remodelarea viitorului modei)
  3. More than ever, our clothes are made of plastic (Mai mult ca oricând, hainele noastre sunt confecționate din plastic)
  4. Fair Fashion: Sustainable Dictionary (Moda echitabilă: Dicționar de durabilitate)
  5. The True Cost of Fast Fashion (Adevăratul cost al fast fashion)

Articole Asemanatoare

  • ShopNOholic

    ShopNOholic – nu cumpăra haine noi, transformă-le

  • Slow fashion vs comerțul echitabil

    Analize responsabile și explicații ale conceptelor la modă.

  • O cămașă, șase moduri: Răsucește și taie

    Cum să te folosești de modificări simple pentru a crea șase aspecte unice cu o cămașă albă.