Skip to Content

Alege sa-ti transformi hainele, in loc sa cumperi piese noi

Nu contează cât de confortabile, flatante și familiare sunt hainele tale preferate – din când în când, moda va încerca să te ademenească și să te facă să cumperi lucruri fără să te gândești prea mult. Iată cum pot să reziști trilurilor sale ispititoare și să te apuci de restilizarea comorilor de colecție și hainelor pe care le ai deja în dulap.

Nu uita de hainele tale folosite

Imaginează-ți lumea fast fashion ca fiind o aventură care nu înseamnă nimic și care te va lăsa plină de regrete atunci când te întorci acasă la garderoba ta plină de haine pe care le iubești. De ce ți-ai înșela vreodată cardiganul din lână super confortabil pe care l-a făcut bunica ta cu propriile ei mâini, blugii care îți vin perfect sau rochia de vară din bumbac care te-a acompaniat în toate călătoriile tale?

Poate fi ușor de uitat valoarea a ceea ce ai deja acasă atunci când ai de-a face cu un lucrușor frumos din lumea fast fashion. Poate fi vorba de o rochie de petrecere care încearcă să te seducă cu silueta sa modernă și materialul său plăcut la atingere. Sau poate un tricou imprimat cu un slogan ironic din cultura pop care o să fie amuzant pentru fix un minut?

Gândește-te la hainele tale vechi și imaginează-ți cum ar fi să înlocuiești un articol din colecția ta cu această nouă achiziție. Vei descoperi că nicio aventură cu fast fashion nu-ți va „trezi bucurie” – așa cum spune faimoasa scriitoare Marie Kondo – la fel ca acel articol vestimentar iubit care a fost alături de tine la bine și la rău.

Restilizează-ți comorile de colecție

Ai construit o relație serioasă cu hainele tale; trecutul vostru comun e plin de amintiri de neuitat. Și-au dovedit valoarea în repetate rânduri și știi exact cu ce articole se asortează cel mai bine. Această familiaritate e confortabilă, dar poate ai început să te plictisești?

 • Schimbă-ți obiceiurile vestimentare luând la mână fiecare articol de îmbrăcăminte din garderoba ta. Analizează fiecare articol pe care îl deții, de la cămașa clasică de birou până la rochița aceea neagră super sexy, mai ales acele ținute care au fost abandonate în dulap în urmă cu mult timp. 
 • Dacă simți că hainele tale ar cam avea nevoie de un update de stil, atunci apucă-te de restilizat, reparat și reutilizat. Când vechile tale partenere îți vor apărea în fața ochilor într-o lumină nouă și modernă, te vei reîndrăgosti de fiecare dintre ele.

Rezistă tentației

Să fim serioși – uneori mergem la cumpărături doar pentru senzația genială pe care o simțim atunci când cumpărăm ceva nou. Doar nu se numește degeaba terapie prin cumpărături! Scapă de dependența de fast fashion cu ajutorul acestor strategii ingenioase.

 1. Cumpără experiențe, nu lucruri
  În loc să-ți cheltuiești banii câștigați cu greu pe haine care foarte rar o să vadă lumina zilei odată ce dispare acel sentiment de noutate, mai bine investește în amintiri care vor dura toată viața. Dacă spui nu unei rochii noi, poți spune da unui curs de gătit, unei zile petrecute plimbându-te prin munți sau unor bilete la acel show musical super tare. Rezistă tentației în mod constant și economiile tale în materie de modă pot ajunge rapid să-ți plătească viitoarea vacanță. Bonus: Toate aceste evenimente, ieșiri și cursuri te vor ajuta să ai mai puțin timp pentru cumpărături – și să fii mai puțin tentată de „lucrușoare” ieftine din lumea fast fashion. 
 2. Fii zgârcită
  Elimină tentația devenind cea mai zgârcită persoană din istoria lumii. Dacă nu ai niciodată la tine cardul de credit sau sume mari de numerar, nu numai că vei reuși să eviți cumpărăturile impulsive – pur și simplu nu vei avea cum să le faci. Nu a fost niciodată mai util să fii lefteră.
 3. Haine de colecție vechi în loc de articole noi-nouțe
  Nu trebuie să cumperi haine noi pentru a simți acea senzație de entuziasm de după cumpărături. Hainele care sunt noi pentru tine vor rezolva la fel de bine problema. Cine știe, poate chiar vânătoarea o să te satisfacă și mai mult. Buticurile cu haine vintage și bazarurile sunt pline de comori care abia așteaptă să fie descoperite.

Ai grijă de hainele tale folosite

Desigur, dacă plănuiești să ai o viață lungă și frumoasă alături de hainele pe care le deții deja, va trebui să te asiguri că acestea vor arăta bine cât mai mult timp cu putință.

 • Spală de mână materialele delicate
 • Depozitează hainele de iarnă într-un loc uscat și întunecos în timpul verii
 • Reînnoiește fibrele hainelor folosite spălându-le cu Perwoll.

Image credits
Header image: Stocksy
Image of woman wearing a polka-dot dress: Getty Images
Image of woman shopping in a flea market: Getty Images

Articole Asemanatoare

 • Cum să fii slow (în fashion)

  Ghidul tău local pentru a înțelege mișcarea slow fashion.

 • Stilul tău în trei pași!

  Sfaturi stilistice care să te ajute să îți definești stilul personal și o imagine inconfundabilă.

 • Spală corect: Rochiile vintage tip furou

  Ghidul expertului pentru spălarea rochiilor vintage din mătase tip furou și a hainelor delicate