Skip to Content
O femeie se uită printre hainele agățate pe un suport pentru haine și în mâna dreaptă ține un top

Cum să fii slow – ghidul complet al slow fashion

Te-ai întrebat vreodată ce este mișcarea slow fashion? Aici vei afla de unde poți să începi, cine este implicat și ce înseamnă cu adevărat acest concept.

Ce este slow fashion?

Slow fashion înseamnă creația, producția și consumul de haine de o manieră mai responsabilă și mai sustenabilă. Așa cum industria modei nu mai poate să-și ignore contribuția la responsabilitate socială, la fel și noi, consumatorii, trebuie să avem o abordare mai responsabilă a comportamentelor noastre de cumpărare, folosire și aruncare a hainelor. Au trecut zilele când mergeam la shopping doar de dragul shoppingului, ne umpleam dulapurile cu haine ieftine și colorate și le aruncam după ce le purtam o dată sau de două ori: știm acum prea multe despre cum sunt produse și despre impactul major pe care industria modei îl are asupra mediului.

O femeie lucrează la o mașină de cusut, iar pe masa din fața ei se află centimetre

Slow fashion – răspunsul la problema fast fashion

Slow fashion a fost reacția la accelerarea tuturor lucrurilor în industria modei de ani buni încoace. Brandurile din fast fashion au fost responsabile de exploatarea mânii de lucru ieftine din întreaga lume și de utilizarea unor metode de producție care afectează ecosistemul1. În același timp, slow fashion este o mișcare care și-a asumat o abordare conștientă și sustenabilă asupra mediului, care are grijă de viitorul nostru, al tuturor. Cum scria în 2007 Kate Fletcher, consultant în domeniul textilelor ecologice și cunoscută autoare, „Fast fashion nu înseamnă neapărat viteză, ci lăcomia de a vinde mai mult, de a face mai mulți bani.” Adesea, articolele fast fashion se destramă după ce au fost spălate doar de câteva ori, așadar suntem obligați să cumpărăm altele; slow fashion înseamnă să cumpărăm mai puține haine de calitate mai bună, să le tratăm cu atenție și să le păstrăm mai mult.

Cine este implicat?

Eticheta cu indicații privind îngrijirea a unui top verde închis

Industria modei răspunde la nivelul mai mare de conștientizare în rândul consumatorilor2. Nu doar brandurile din sfera modei etice adoptă o abordare sustenabilă în confecționarea hainelor, ci și brandurile globale de top încep încet, dar sigur, să facă trecerea spre sustenabilitate. Mulți se adaptează la dorința – și nevoia – de slow fashion folosind materiale naturale, resurse și forță de lucru locale, dar și prin intensificarea eforturilor de a reduce nivelul de deșeuri2. Foarte important, acum se pune accentul pe calitate și sustenabilitate, și nu pe a atrage consumatorii prin prețuri extrem de mici.

Cum pot să-mi aduc contribuția la slow fashion?

Acum este momentul cel mai potrivit să o luăm încet – așadar de ce să nu începi chiar acum? Iată o listă de lucruri simple pe care le poți face pentru a-ți aduce contribuția la slow fashion:

  • Uită-te bine la fiecare articol de îmbrăcăminte pe care îl ai în garderobă. Nu uita, orice deții trebuie să fie ori util, ori frumos, ori să aibă valoare sentimentală!
  • Sortează-ți hainele în categorii: cele pe care le prețuiești, cele pe care le porți uneori și cele pe care nu le porți și nu le vei purta niciodată. Păstrează hainele pe care le iubești și donează-le pe cele pe care nu le iubești. Hainele pe care le porți uneori ridică anumite dificultăți, dar străduiește-te să le sortezi în una din celelalte două categorii. Acum... chiar ai nevoie de mai multe haine? Fii sinceră. Dacă da, cumpără articole de calitate confecționate din materiale naturale – acestea nu se vor deforma la spălat și vor ține mai mult.
  • Verifică eticheta și vezi unde a fost confecționat produsul – a călătorit mii de kilometri pentru a ajunge în garderoba ta?
  • Limitează numărul de articole similare pe care le deții: de câte tricouri gri are cineva cu adevărat nevoie?
  • Tratează petele și coase găurile (nu va face nimeni asta pentru tine).
  • Folosește detergentul de rufe potrivit și de calitate: aceasta este cheia pentru longevitatea hainelor tale.
  • Dar, mai presus de toate, iubește-ți hainele, poartă-le cu dragoste – iar atunci când nu-ți mai trezesc bucurie, dă-le altei persoane care să le îndrăgească.
O mașină de spălat cu informații despre apă, plastic și energie, informațiile sunt clătite succesiv și apare o nouă informație

Image credits
Header image: Stocksy
Image of woman sewing in studio: Getty Images
Image of clothing material tag: Gettty Images

Surse:
1. The True Cost of Fast Fashion (Adevăratul cost al fast fashion)
2. An Analysis of the Fast Fashion Industry (O analiză a industriei fast fashion)

A face o schimbare nu e niciodată simplu. Știm bine asta. La Perwoll, ne-am angajat într-o călătorie spre sustenabilitate. Poți afla mai multe aici.

Articole Asemanatoare

  • Cele mai sustenabile țesături

    Fă cunoștință cu tot ceea ce există în lumea țesăturilor sustenabile

  • Slow fashion vs comerțul echitabil

    Analize responsabile și explicații ale conceptelor la modă.

  • Denimul: Cel mai mare consumator de mile aeriene

    Statisticile uimitoare din spatele procesului de producție de blugi.