Skip to Content
Două femei în jachete de blugi zâmbesc la cameră, în fundal fiind o stradă și o casă mare

Blugii fast fashion: Cel mai mare consumator de mile aeriene

La prima vedere, colecția ta de blugi are prea puține în comun cu Liz Taylor sau cu un A320, dar nici nu îți dai seama cât de departe de adevăr ești. Toate acestea sunt renumite pentru pasiunea lor pentru călătorii și lungi expediții. Vrei să știi cât exact din întreaga lume au văzut blugii tăi? Citește mai multe și vei afla.

Cuvânt înainte: distanța și fast fashion – o relație complicată

Prin însăși natura sa, fast fashion suferă de episoade maniacale. În efortul de a obține cele mai îndrăznețe look-uri, în cel mai scurt timp și la cel mai mic preț, este mereu în cursă pentru a respecta un lanț nesfârșit de termene de livrare. Dar produsul secundar al acestei goane nesfârșite este că anumite detalii – de exemplu proveniența materialelor – pot fi lăsate deoparte. De fapt, de multe ori, când baloții de bumbac folosiți în producția de blugi ajung la ușa fabricii, este deja dificil să se identifice de unde provin. Aceasta deoarece bumbacul din ferme diferite, uneori chiar din țări diferite, este amestecat înainte de a ajunge în prima fază a procesului de producție a blugilor.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, la fel se întâmplă și cu toate celelalte elemente care contribuie la producția de blugi. Componente precum elastanul, vopselurile sintetice, gulerele, nasturii și fermoarele provin din toate colțurile lumii, creând și mai multă ambiguitate geografică. În consecință, în ziua în care își fac grandiosul debut pe rafturile magazinului tău preferat, perechea ta de blugi fast fashion nici nu mai știe de unde provine, ca să nu mai vorbim de cât a călătorit până acolo.

Statisticile din industria blugilor fast fashion ne vin în ajutor

Din cauza complexității procesului de producție, este dificil să calculăm distanța parcursă. Dar dispunem de mai multe cifre care ne ajută să ilustrăm o imagine a distanței pe care a călătorit o pereche de blugi fast fashion pe întreaga sa durată de viață din procesul de producție.

O femeie este întinsă pe un pat, poartă blugi de culoare deschisă, iar în buzunarul de la spate are pixuri

Doar câteva lucruri despre procesul de producție a pantalonilor din denim

Să începem cu 14.000 de kilometri1. Aceasta este distanța pe care se deplasează în medie o pereche de blugi fast fashion, dacă urmărești o floare de bumbac de pe plantație, prin întregul proces de producție și până pe raftul magazinului. Și, deși această distanță este în mare echivalentul distanței pe care o parcurge în medie în mașină un cetățean european într-un an de zile, e departe de a reflecta întreaga realitate.

Un pic mai mult din procesul de producție a pantalonilor din denim

Dacă în calcul am include bumbacul de la toate plantațiile implicate în producția de blugi, cifra aproape se dublează. Dacă adăugăm și vopseaua indigo sintetică, trimisă din Germania2, distanța crește cu aproape 4.000 de kilometri. Denimul cu orice fibră elastică, inclusiv dragii noștri blugi skinny, implică elastan și încă 18.000 de kilometri, majoritatea elastanului fiind produs în Brazilia.

Să intrăm și în detaliile fast fashion

Nasturii din bronz, fermoarele, firul din bumbac pentru cusături și materialul suplimentar pentru căptușeala buzunarelor trebuie să ajungă și ele de departe. În același timp, e posibil să fie necesară piatră ponce din Turcia pentru un aspect prespălat la modă2. În fine, pentru a confecționa o singură pereche de blugi e posibil să fie implicate 15 țări, iar fiecare țară suplimentară numărul de kilometri parcurși crește3. Deși dificil de calculat o cifră exactă, cu siguranță aceasta sare bine de 60.000 de kilometri – distanța pe care o parcurge una din cele mai aglomerate aeronave comerciale din Europa într-o săptămână de zbor non-stop4.

Blugii fast fashion au nevoie de multe mâini harnice

O mână coase o pereche de blugi cu o mașină de cusut

În afară de plimbările imposibil de urmărit încolo și încoace prin lume, cu diferite mijloace de transport, blugii tăi au dat mâna cu mai multe persoane decât un diplomat la o convenție globală. Deoarece producția de blugi încă depinde în mare măsură de lucrul manual, blugii tăi fast fashion au cunoscut mulți oameni de-a lungul vieții lor. De la fermieri până la șoferi, lucrători din manufacturile de bumbac și din fabricile de țesături, până la personalul și conducerea firmelor de transport; chiar și făcând o estimare conservatoare, peste 2.000 de mâini ating o singură pereche de blugi – și se vând 1,2 miliarde de perechi de blugi în întreaga lume anual5. Iată o serie de cifre la care să te gândești bine.

De gândit

După toate operațiunile la care sunt supuși, majoritatea blugilor fast fashion nu supraviețuiesc mai mult de doi ani în garderoba unui european. De fapt, doar cât ai citit tu acest articol, peste 300.000 de kilograme de textile au fost aruncate la gunoi în Europa6. Iată de ce e importantă moda sustenabilă și de ce trebuie să #RethinkFashion.

Image credits
Header image: Stocksy
Close-up image of back pocket of jeans with pencils sticking out: Stocksy
Close-up image of jeans being sewed: Getty Images

Surse:

 1. Cifrele au fost derivate din mai multe surse, inclusiv:
  The Supply chain for jeans: assessing transport and energy consumption (Lanțul de aprovizionare pentru blugi: evaluarea transportului și consumului de energie)
  (Michael Browne, Julian Allen, Transport Studies Group (Grupul de studii de transport), Universitatea Westminster, Londra, UK)
  Energy Consumption in the UK Jeans Supply Chain (Consumul de energie în lanțul de aprovizionare cu blugi în UK) (Transport Studies Group (Grupul de studii de transport), Universitatea Westminster)
 2. The Geographies of Fashion: Consumption, Space, and Value
  (Geografia modei: consum, spațiu și valoare)
  (Louise Crewe)
 3. It can take up to 15 countries to make one pair of jeans (Producția unei singure perechi de blugi poate să implice până la 15 țări)
 4. 58.000 miles and 46 flights: a week in the extraordinary life of a modern aircraft (58.000 de mile și 46 de zboruri: o săptămână din viața extraordinară a unei aeronave moderne)
 5. Denim Jeans Industry Market Analysis (Analiza de piață a industriei blugilor din denim)
 6. The fashion industy’s issues at a glance (Problemele industriei modei dintr-o privire)

Articole Asemanatoare

 • Brand ce creează haine sustenabile

  Cum îți poți da seama dacă un brand sustenabil îndeplinește obiectivele slow fashion

 • Slow fashion vs comerțul echitabil

  Analize responsabile și explicații ale conceptelor la modă.

 • O zi din viața... blugilor tăi

  De pe plantație până în magazin, blugii tăi îți spun povestea lor.