Skip to Content
Două femei stau în fața unui zid cu plante, se uită la un telefon mobil și zâmbesc

Explicație: cum poate fi sustenabil un brand de haine?

Slow fashion nu se referă la a fi elitist sau la a blama articolele de fast fashion existente în garderoba ta, ci la reducerea impactului1 pe care producția în masă a hainelor îl are asupra planetei. Dacă dorești să afli ce are nevoie un brand de haine pentru a fi considerat sustenabil, ai venit în locul potrivit! Iată rezumatul nostru privind criteriile de bază pe care trebuie să le îndeplinească un brand pentru a fi sustenabil.

Ghidul nostru privind slow fashion (moda sustenabilă)

Pe larg, companiile care creează haine sunt sustenabile atunci când sunt preocupate de impactul lor asupra mediului și oamenilor. În plus, brand-urile din slow fashion au ca obiectiv și prelungirea vieții hainelor. 

Cum îți poți da seama dacă un articol de îmbrăcăminte sau un brand nu este doar sustenabil, ci și aliniat cu principiile slow fashion? Iată patru elemente pentru a putea începe:

  • moda echitabilă
  • compoziția materialului
  • proveniența
  • acțiunea și reacția

Etichetarea modei echitabile

Te întrebi dacă o etichetă de modă echitabilă (fair fashion) este sustenabilă? Din păcate, nu avem un răspuns ușor, deoarece moda echitabilă reprezintă lucruri diferite pentru fiecare persoană. În timp ce, de regulă, marea majoritate a etichetelor și certificărilor de modă echitabilă iau un fel de poziție etică, acestea nu sunt unite în obiectivele lor. De exemplu, articolele vestimentare care au pe etichetă o certificare de comerț echitabil se concentrează pe acordarea unor salarii corecte persoanelor care produc hainele. Cu alte cuvinte, certificările de modă echitabilă nu se aliniază întotdeauna automat cu sustenabilitatea sau cu slow fashion. O etichetă de modă echitabilă este un început bun, dar pentru a vedea dacă obiectivele sale coincid cu ale tale, va trebui să cercetezi mai mult. Din fericire, tot mai multe etichete de modă echitabilă depun eforturi pentru a îndeplini toate criteriile slow fashion.

Materialul contează

Vedere a unei mâini care ține o etichetă cu instrucțiuni de îngrijire a unui tricou negru

O modalitate simplă de a afla dacă un articol al al unui brand de modă sustenabilă nu este numai sustenabil, ci și în concordanță cu principiile slow fashion, este prin verificarea compoziției materialului. Dacă un articol de îmbrăcăminte este fabricat din lână provenită 100 % din surse sustenabile, acesta poate fi ușor reciclat. În schimb, dacă este fabricat din 30 % bumbac, 20 % poliester și 50 % lână, nu poate fi reciclat în mod corespunzător, deoarece nu există o tehnologie (încă) care să poată separa fibrele amestecate. Dar nu îți face griji – există o mulțime de modalități pentru a te asigura că acesta nu se va irosi. Cel mai controversat material este bumbacul 100 %. În general, chiar și țesăturile din bumbac cultivat în mod sustenabil au nevoie de cantități mari de apă2. Dacă dorești să eviți acest lucru, mărcile de modă sustenabile care folosesc cânepa oferă o alternativă bună, deoarece materialul necesită mult mai puțină apă pentru producție.

Nicăieri nu-i ca acasă

Chiar dacă nu îți vine să crezi, hainele tale au văzut probabil o parte din lume. Acest lucru se datorează faptului că de la recoltare până la depozit călătoresc pentru a completa procesul de fabricație. Chiar și atunci când un articol de îmbrăcăminte are o etichetă pe care scrie: „fabricat în România” nu înseamnă neapărat că este un articol slow fashion - unele dintre componentele sale ar fi putut veni din locuri îndepărtate. Totuși, așa cum se întâmplă adesea, lucrurile nu sunt clare. De cele mai multe ori, articolele sustenabile sunt furnizate și create în același loc (iar brand-urile sustenabile vor evidenția adesea dacă sunt), acest lucru nu este întotdeauna posibil. Cea mai bună abordare este să faci pur și simplu tot ce îți stă în putință:  verifică proveniența articolelor și ia decizii în mod conștient. Cu toate acestea, reține că este foarte important să îți îngrijești corect hainele urmând niște practici adecvate de spălare și de reparare. Dacă îți iubești hainele și ai grijă de ele, contribui la sustenabilitatea în modă.

Vedere a unei mașini de cusut prin care este trasă o țesătură

Întreabă brand-ul dacă este sustenabil

O femeie așezată cu picioarele încrucișate pe un pat, cu o cafea în mână și un laptop în față

Desigur, cele mai sustenabile și etice brand-uri de haine sunt foarte mândre de realizările lor. Cele mai multe vor enumera detaliile eforturilor depuse pentru sustenabilitate, slow fashion sau modă echitabilă pe site-ul lor. Dacă te simți proactiv/ă, îi poți contacta pentru a afla mai multe detalii. S-ar putea ca doar unele dintre articolele lor să fie adevărate exemple de modă sustenabilă, în timp ce altele sunt încă în lucru. În acest moment, depinde de tine să decizi dacă dorești să investești doar în piese vestimentare sustenabile sau dacă vrei să cumperi un articol care, deși nu este sustenabil, este produs de un brand care încearcă să facă pașii potriviți în direcția sustenabilității. De asemenea, o altă alegere poate fi și aceea de a te abține de la a cumpăra un articol nou.

Image credits

Header image: Stocksy
Image close-up of a fabric label: Getty Images
Image close-up of a person sewing: Getty Images
Image of a woman looking at a laptop: Stocksy

Surse:

1. Dicționarul Collins definiția slow fashion
2. WWF, Impactul bumbacului