O femeie lucrează la o masă cu țesături și o fetiță privește

Reprezentanții slow fashion: Iryna Avetisyan

Creatoarea de slow fashion, Iryna Avetisyan, este creatoarea mărcii proprii de modă etică pentru bebeluși și copii, OMOLOKO. Modelele ei sustenabile sunt piese atemporale destinate a fi transmise din generație în generație. Am vorbit cu Iryna despre motivul pentru care a creat OMOLOKO, inspirațiile din spatele modelelor ei și de ce este un susținător și un avocat al curentului slow fashion.

De ce ai creat OMOLOKO?

O fată se uită la o mașină de cusut

OMOLOKO a început când fiica mea cea mică mi-a cerut să fac o jachetă pentru jucăria ei preferată. Am întrebat-o dacă trebuie să-i fac și o rochie asortată. Ochii ei sclipeau de atâta bucurie și emoție încât atunci a început povestea mea de creatoare de slow fashion. Cu toate acestea, știam că vreau să creez o colecție originală și sustenabilă pentru copii, diferită de ceea ce oferă magazinele obișnuite. Am observat că rafturile de îmbrăcăminte ale copiilor erau pline de piese viu colorate, cu sclipici și paiete, așa că am decis să îmi direcționez atenția asupra pânzei și culorilor naturale și să mă asigur că articolele sunt produse din materiale organice și sustenabile.

Ne poți spune câteva aspecte pe care le iei în considerare în munca ta?

Moda sustenabilă este cu adevărat importantă pentru mine și echipa mea, așa că, pentru toți pașii pe care îi facem în producerea pieselor noastre, se iau decizii conștiente atât pentru producător, cât și pentru consumator. Unul dintre cele mai importante aspecte în activitatea noastră este să ne asigurăm că întreaga producție se desfășoară într-un singur loc, iar acesta se află în orașul nostru natal din Ucraina. Totul se face aici, de la crearea modelelor până la expedierea unei comenzi către client. În felul acesta ne putem conforma și cu dispariția deșeurilor în producție, deoarece materialul nostru este fabricat din țesături organice biodegradabile. Un alt aspect important este că nu ne schimbăm colecția în fiecare sezon; ne propunem să producem calitate în detrimentul cantității. Astfel ne putem păstra cele mai bine vândute produse și, de asemenea, nu contribuim la producția de deșeuri, în ciuda faptului că toate articolele noastre sunt biodegradabile.

Bulă de dialog cu un citat de Iryna Avetisyon "My young daughter is my inspiration. Her curious and adventurous mind is found in almost all of my work"

Ar trebui părinții să ia în considerare achiziționarea pieselor slow fashion pentru copiii lor?

Două salopete de culoare portocalie și albastră sunt agățate pe umerașe de un corn de cerb

Piesele slow fashion pentru copii vor costa cel mai probabil mai mult decât ceea ce puteți găsi la un brand care produce haine în masă, dar dintr-un motiv întemeiat. Cu siguranță vă veți bucura de ele și le veți aprecia mult mai mult timp. Odată ce micilor proprietari le-au rămas mici hainele, dorim să încurajăm clienții să le ofere unui nou proprietar sau să le păstreze pentru următoarea generație. Este foarte special să-ți vezi fiica și apoi fiica acesteia purtând aceeași rochie în fotografii. Simțim că acest exemplu de slow fashion îi învață pe copii (și adulți) să aibă grijă de mediu, prin reducerea necesității de a cumpăra. Și cum piesele noastre sunt atemporale, suntem siguri că fiica fiicei tale sau fiul fiului tău le va iubi la fel de mult ca și familia, prietenii și clienții noștri.

Poți împărtăși o poveste despre unul dintre articolele tale preferate?

Din moment ce trăim în mediul rural, adunăm adesea frunze și bețe căzute atunci când facem plimbări lungi și minunate. Fiica mea a decis să deseneze o imagine a uneia dintre frunzele pe care le-a găsit. Când am văzut-o desenând-o, dorința de a face acest lucru din pânză mi-a umplut inima și acum sute de frunze din pânză și-au făcut drum spre multe case din întreaga lume. Sunt foarte mândră să spun că fiica mea cea mică este inspirația pentru multe dintre modelele mele de modă sustenabilă pentru copii. Mintea ei curioasă și aventuroasă se regăsește în aproape toate creațiile mele.

O carte deschisă se află pe o pătură albă, lângă care se află o pernă în formă de frunză

Image credits

Header image: Omoloko (PR)
Image of a child peering through her mother’s sewing machine: Omoloko (PR)
Image of two beautiful OMOLOKO rompers: Omoloko (PR)
Image of leaf cushion: Omoloko (PR)