Skip to Content

Echipează-te: ce trebuie să știi când cumperi haine vintage

Sunt puține experiențe care să ne producă mai multă satisfacție decât identificarea unei piese vestimentare vintage de top, una din acele pepite de aur care așteaptă să fie dezgropate. Dar nu e mereu ușor. Uneori, după ore nesfârșite petrecute printre rafturile cu catifele, brocarturi și mătăsuri, probabil că începi să te gândești dacă ești în locul potrivit.

Unde poți găsi haine vintage

E ușor să intri pe net și să te uiți la site-uri boutique cu haine vintage de top curatoriate, pline de mărci independente și de designer și de piese unicat neprețuite. Dar dacă îți plac senzațiile tari ale „ieșitului la vânătoare”, trebuie neapărat să dai o tură prin magazinele vintage. Înainte să dai buzna pe ușă, însă, nu uita să-ți faci temele. Află din ce epocă provin articolele pe care le vrei; familiarizează-te cu ținutele care îți plac. Uită-te în revistele de modă și vezi ce stiluri vintage sunt la modă acum: una peste alta, n-are niciun rost să investești într-o rochie de swing din anii '50 sau într-un pulover cu mărgele dacă noi toți ceilalți am trecut deja în anii '60.

La pasul următor, alege-ți locul. Magazinele second-hand din cartierele mai înstărite vor avea piese originale mai scumpe. E posibil să găsești acolo, la un preț foarte bun, unele piese la care altfel nu poți decât să visezi cu ochii deschiși. În cartierele mai puțin înstărite ale orașului vei găsi magazine de caritate sau de vechituri care vând și haine. Dacă ai răbdare, ai toate șansele să descoperi câte o nestemată.

Retușuri facile și sfaturi de styling

După ce ai găsit ceva care îți place, inspectează piesa cu atenție. Defectele minore pot să dea un aer special hainelor, dar o pată sau o ruptură de proporții pot să fie obstacole de nedepășit. Verifică tivul, cusăturile și întreaga piesă vestimentară cu atenție și vezi dacă prezintă rupturi sau găuri. Multe pot fi retușate acasă dar dacă țesătura s-a subțiat sau este sfâșiată, nu faci decât să arunci banii degeaba.

Nasturii pierduți, găicile sau fermoarele rupte pot fi înlocuite; un tiv descusut poate fi reparat. Dacă nu ești un maestru la cusut sau dacă trebuie să faci modificări, poți să încerci să mergi la un croitor. Una peste alta, plătești o nimica toată pe o piesă vestimentară de înaltă calitate, așadar poate fi o investiție înțeleaptă dacă reușești să obții ceva pe care să-l porți cu plăcere.

Încă două sfaturi pentru cumpărăturile second-hand: 

  • Nu uita că silueta ușor de recunoscut din epoca pe care o îndrăgești era parțial obținută prin purtarea de lenjerie modelatoare. Fă rost de așa ceva dacă vrei să ai un look trăsnet
  • Dacă îți place ținuta, dar nu ești pregătită să porți un corset, o centură sau un sutien conic, gândește-te dacă ținuta poate fi modificată de un profesionist.

Haine vintage de top, fără miros

Cum poți să scapi de mirosul specific al hainelor vintage, de naftalină și mucegai? Aerul proaspăt și soarele sunt cele mai bune dezodorizante naturale. Stropește puțin hainele cu oțet, folosind o sticlă cu pulverizator. Acidul din oțet va echilibra pH-ul și va anula mirosul. Pune hainele pe un umeraș lângă o fereastră deschisă pentru a grăbi procesul de reîmprospătare. Dacă nu funcționează, încearcă să speli de mână hainele folosind produsul corespunzător, testând mai întâi pe o porțiune mică de țesătură.

Petele de pe unele haine e posibil să fi stat acolo zeci de ani și sunt probabil impregnate în țesătură. De exemplu, petele de deodorant de la subraț. E posibil ca soluțiile împotriva petelor să nu aibă niciun efect asupra acestor pete impregnate în profunzime, dar unele pot fi camuflate sau ascunse sub cusături decorative, aplicații sau alte broderii.

Petele de mucegai sunt în general permanente. Poți încerca să pulverizezi o soluție cu apă și suc de lămâie, bicarbonat de sodiu sau oțet pe zona afectată și să lași piesa vestimentară la soare sau la aer proaspăt. O modalitate ușoară de a scoate petele mai puțin grave este aplicarea produsului corect direct pe pată, lăsând la înmuiat înainte de spălare. Dacă e vorba de un guler pătat sau murdar, aplică un produs pentru haine sensibile direct pe pată, lasă-l să acționeze câteva minute și apoi clătește bine.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of two people decorating  a shop-window: Getty Images
Close-up image of vintage bodice: Getty images

 

Hainele vintage sunt frumoase și reprezintă o opțiune excelentă pentru sustenabilitate. Sustenabilitatea e importantă pentru Perwoll. Vrei să afli mai multe? Citește aici

Articole Asemanatoare

  • Spală corect: Rochiile vintage tip furou

    Ghidul expertului pentru spălarea rochiilor vintage din mătase tip furou și a hainelor delicate

  • Blugi modificați prin tehnica DIY Kintsugi

    Cum restaurezi blugii rupți folosind o veche filosofie japoneză.

  • ShopNOholic

    ShopNOholic – nu cumpăra haine noi, transformă-le