Skip to Content
program scurt de spalare pentru masina de spalat rufe.

Program scurt pentru mașina de spălat: util sau nu?

În timp ce generațiile anterioare își spălau rufele manual, cu eforturi intense, în prezent noi trebuie doar să selectăm pur și simplu programul de spălare al mașinii de spălat rufe, temperatura și nivelul de centrifugare. Mașina de spălat rufe rezolvă restul fără probleme. Programele rapide și scurte - mașinile de spălat moderne prezintă utilitate atât în ceea ce privește economia de timp, cât și în ceea ce privește protecția mediului: la urma urmei, mai puțin timp înseamnă un consum mai redus de energie electrică, nu-i așa? Aflați în acest articol dacă spălatul în programul de spălare scurt este util și dacă rufele sunt curățate la fel de eficient ca în programele standard.

Programul scurt al mașinii de spălat rufe, durată scurtă și haine curate?

Programele scurte de spălare sunt tentante: rufe curate în mult mai puțin timp sună pur și simplu prea bine. Dar la ce folosesc mai exact programele scurte de spălare ale mașinii de spălat? Manualele producătorilor recomandă, de regulă, ciclul rapid pentru rufele cu nivel redus de murdărie sau care au nevoie doar de o împrospătare. Așadar, hainele care nu sunt foarte murdare, dar sunt prea curate pentru o spălare completă, pot fi introduse pur și simplu în mașina de spălat timp de 15-30 de minute la programul scurt. La urma urmei, spălarea în mașina de spălat poate stresa fibrele textile și poate determina estomparea mai rapidă a culorilor. Prin urmare, cu cât un program este mai scurt cu atât este mai util dacă hainele au nevoie doar de o reîmprospătare. 

Dacă nu ați încercat încă programul scurt al mașinii dumneavoastră de spălat, probabil că vă întrebați dacă rufele sunt la fel de curate ca după un ciclu normal de spălare. Răspunsul la această întrebare este destul de clar: nu, deoarece programul scurt este recomandat doar pentru un grad redus de murdărie. Atunci când utilizați programul scurt al mașinii de spălat, durata de spălare este redusă. Acest lucru înseamnă că etapele individuale ale procesului de spălare sunt scurtate. Deoarece apa și detergentul au mai puțin timp la dispoziție pentru a dizolva murdăria și petele, petele și impuritățile persistente vor fi rămâne după programul scurt de spălare.

Programul scurt de spălare, util pentru a reduce costurile cu energia electrică?

Așadar, nu putem vorbi despre o curățare în profunzime a rufelor în 15 minute, ci de o reîmprospătare. Dar cum rămâne cu celelalte avantaje ale programelor scurte de spălare? Un program de spălare care durează doar o zecime din timpul necesar pentru un ciclu complet, în comparație cu alte programe, ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra facturii de energie electrică. Din păcate, nu este chiar așa deoarece o mașină de spălat consumă cea mai mare parte a energiei electrice în timp ce încălzește apa. Acest lucru nu se schimbă atunci când selectați programul scurt al mașinii de spălat. Dimpotrivă, consumul crește de fapt, deoarece mașina trebuie să lucreze mai repede. Testele au demonstrat că, atât consumul de energie electrică, cât și cel de apă sunt mai mari în cazul programelor de spălare scurte decât în cazul programelor standard.

Acest lucru explică, de asemenea, durata mare de funcționare a programelor ecologice pentru mașinile de spălat, dacă v-ați întrebat vreodată de ce un program care ar trebui să economisească energie electrică durează adesea până la trei ore. Spre deosebire de programul scurt de spălare, detergentul are mai mult timp să se ocupe de pete și mirosuri și, prin urmare, are un efect mai bun. Așadar, mașina trebuie să mențină temperatura ridicată doar pentru o perioadă scurtă de timp, iar tamburul se mișcă la o viteză mai redusă. Ambele, în combinație, reprezintă avantajul față de programele scurte de spălare. Din punct de vedere igienic și financiar, prin urmare, este mai logic să alegeți modul ecologic în locul programului scurt de spălare. Prin urmare, răbdarea dă roade și atunci când spălați hainele.

Citeste mai mult

  • Detergent lichid Perwoll Color

    Îngrijire modernă a fibrelor pentru îmbrăcămintea viu colorată.

  • Simboluri privind spălarea

    Ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor

  • Cum împiedică Perwoll scămoșarea și decolorarea

    Strălucitor de frumos pentru un timp îndelungat: Aflați cum puteți preveni formarea de scame și să vă păstrați hainele frumoase pentru mult timp cu Perwoll Renew & Repair.