Skip to Content
Un pulover bej din lână

Prevenirea scămoșării și decolorării hainelor, cu detergentul Perwoll

Cu siguranță, nimeni nu își dorește haine scămoșate și decolorate. Dar cum putem să ne păstrăm hainele ca noi cât mai mult timp? Am discutat cu experții Perwoll și le-am pus următoarele întrebări: Ce înseamnă scămoșare și decolorare?

 • Care este treaba cu scămoșarea și decolorarea hainelor?
 • Cum pot preveni produsele Perwoll Renew & Repair scămoșarea și decolorarea în timpul spălării?
 • Ce altceva mai putem face pentru ca hainele noastre să arate bine cât mai mult timp și cum ajută Perwoll la rezistența articolelor vestimentare la spălare?

Care sunt cauzele decolorării și scămoșării?

Legătura poate părea destul de subtilă la început, dar, de fapt, decolorarea și scămoșarea au multe în comun. Să aruncăm o privire mai atentă:

Scămoșarea

Scămoșarea reprezintă situația în care se formează noduri pe suprafața unui material textil, ceea ce face ca suprafața să pară aspră.

Mai ales în cazul unui pulover, am dori să prevenim acest fenome. Dar care este explicația principală pentru formarea de scame? Acest lucru se întâmplă din două motive principale:

1. Natura
Toate textilele se scămoșează - unele mai mult decât altele. O mare parte din acest fenomen este determinat de proprietățile fizice ale textilelor în sine. De regulă, textilele cu fibre mai lungi prezintă mai puține capete, astfel încât dezvoltă mai puține scame. Țesăturile tricotate, în special cele tricotate lejer, au fibre mai scurte și lasă spațiu între încrucișările firelor, ceea ce le face sensibile.

2. Îngrijire
Al doilea aspect esențial este reprezentat de îngrijirea articolului vestimentar. Cu cât mai multă fricțiune se exercită asupra hainelor dumneavoastră, cu atât este mai probabil ca acestea să formeze scame. Pentru a preveni scămoșarea, trebuie evitată frecarea. Dar pentru apariția acestui fenomen nu este necesară o frecare prea intensă - de fiecare dată când vă mișcați, mergeți sau vă atingeți hainele, provocați o anumită frecare. În plus, mișcarea mașinii de spălat și a uscătorului poate, de asemenea, agrava problema.

Decolorare

După ce ați purtat un articol vestimentar de câteva ori, este posibil să observați cum culoarea hainelor dumneavoastră pare mai ternă decât înainte. Există două motive principale pentru acest fenomen:

1. Pierderea culorii 
Spălarea frecventă, în special la temperaturi ridicate, poate conduce la atenuarea culorilor. În plus, pentru anumite textile este deosebit de dificilă conservarea culorilor. De exemplu, fibrele naturale, cum ar fi bumbacul, nu sunt, de obicei, la fel de rezistente la culoare ca cele sintetice.

2. Formarea de scame
Decolorarea din cauza scămoșării (pillingului)? Totul este o chestiune de fizică! Textilele colorate arată cel mai bine atunci când fibrele prezintă o suprafață perfect plană și pot reflecta lumina în cel mai bun mod posibil. Scămoșarea nu doar că provoacă formarea de noduri, ci și ieșirea din țesătură a capetelor libere ale fibrelor. Aceste capete de fibre asigură că lumina incidentă este dispersată, refractată și reflectată în direcții diferite. Pentru ochi, aceste textile par decolorate, respectiv acoperite de o ceață gri. Un motiv în plus pentru a preveni sau a elimina formarea de scame.

O femeie tânără cu haine deschise la culoare stă în fața unui câmp

Cum poate Perwoll Renew & Repair să prevină formarea scamelor?

O femeie cu un top portocaliu zâmbește

Bună întrebare! Atunci când vine vorba de scămoșare și decolorare, formula inovatoare a Perwoll Renew & Repair oferă două beneficii în același timp: în primul rând, complexul Repair ajută la îndepărtarea fibrelor libere și la atenuarea ruperii fibrelor - pentru suprafețe strălucitoare și o refracție optimă a luminii. 

În acest fel, puteți preveni formarea scamelor în timpul spălării și, în același timp, puteți asigura culori mai strălucitoare și mai intense.

Pe de altă parte, polimerii speciali din formulă ajută la prevenirea decolorării în timpul spălării și nu numai că asigură fidelitatea culorii, dar oferă și binecunoscutul efect de reîmprospătare a culorii Perwoll.

Îngrijirea asigurată de Perwoll nu numai că ajută la prevenirea formării scamelor în cazul puloverelor, dar poate fi utilă și pentru a îngriji în mod specific alte țesături și articole vestimentare.

Evitarea scămoșării și a decolorării: Șapte sfaturi de top

Există și câteva aspecte suplimentare pe care le puteți efectua pentru a preveni scamosarea hainelor și a vă asigura că hainele dumneavoastră vor arăta ca noi pentru mult timp:

 1. Citiți întotdeauna cu atenție instrucțiunile de spălare și etichetele de pe îmbrăcăminte și respectați instrucțiunile.
 2. Întoarceți hainele pe dos înainte de spălare pentru a proteja suprafața țesăturii împotriva frecării excesive.
 3. Spălați împreună culori similare pentru a evita transferul de culoare.
 4. Folosiți șervețele de captare a culorii, care absorb excesul de colorant.
 5. Dacă este posibil, folosiți un ciclu de spălare delicat sau manual. Acest demers asigură un nivel mai redus de frecare, ceea ce poate preveni apariția scamelor.
 6. Uscați-vă hainele la umbră. Anumiți agenți de colorare pentru țesături sunt distruși treptat de razele ultraviolete din lumina soarelui, ceea ce conduce, de asemenea, la decolorare.
 7. Puloverele tricotate lejer nu trebuie agățate pentru uscare. În schimb, acestea vor fi împăturite cu atenție în scop de depozitare. Acest aspect va preveni, de asemenea, afectarea formei.
Un suport pentru haine cu un top roșu în mijloc și haine albe atârnate în dreapta și în stânga

Image credits:
Header image: © Fotalia
Image one: © Stocksy
Image two: © GettyImages
Image three: © Stocksy

Citeste mai mult

 • Detergent lichid Perwoll Color

  Îngrijire modernă a fibrelor pentru îmbrăcămintea viu colorată.

 • Simboluri privind spălarea

  Ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor

 • Detergent pentru lână: spălarea lânii și a țesăturilor delicate cu blândețe

  De ce este detergentul atât de important pentru lână și țesături fine?