Skip to Content

Spălarea mătăsii și protejarea materialului în același timp

Puține țesături sunt la fel de luxuriante ca mătasea. Țesătura ușor largă, strălucitoare, arată deosebit de bine cu bluze și șaluri. Dar mătasea nu este doar foarte nobilă: vara răcorește și iarna încălzește. Un dezavantaj al fibrei naturale delicate este că este ceva mai dificil de curățat decât bumbacul sau fibrele sintetice. În acest ghid, veți afla totul despre curățarea corectă și delicată a mătăsii, astfel încât fibrele să strălucească în mod nobil pentru o lungă perioadă de timp.

Lucruri de știut despre țesăturile de mătase

Eticheta arată dacă un articol de îmbrăcăminte este realizat din mătase pură sau un amestec de fibre cu conținut de mătase. Țesăturile tipice de mătase sunt șifon, organza, satin, tafta și mătase bourette. Cu toate acestea, câteva dintre aceste țesături pot fi realizate din mătase artificială. Prin urmare, este recomandabil să acordați atenție la compoziția materialului unui articol de îmbrăcăminte. Următoarele se aplică pentru toate materialele realizate din mătase sau cu un conținut de mătase: nu aplicați căldură excesivă pe acestea. Fibrele de mătase se obțin din coconul viermelui de mătase; asemănătoare părului, sunt făcute din proteine, iar căldura excesivă le va deteriora. În plus, fibra naturală delicată nu tolerează bine parfumul, deodorantul, transpirația și lumina directă a soarelui.

Pregătirea pentru curățare

O privire asupra etichetei de îngrijire a țesăturii de mătase arată dacă îmbrăcămintea poate fi spălată sau trebuie trimisă la curățătorie. În plus, merită să faceți testul pentru culoare. Pentru a face acest lucru, înmuiați un tampon de vată în apă cu puțin detergent delicat. Apoi, tapotați cu atenție tamponul de vată umed pe o cusătură ascunsă. Dacă rămâne culoare pe tamponul de vată, cel mai bine este să duceți îmbrăcămintea la curățătorie în loc să o spălați acasă în mașina de spălat.

Spălarea mătăsii: în mașina de spălat sau manual

Puteți spăla mătasea în mașina de spălat atât timp cât mașina are un ciclu de spălare delicat. Eticheta de îngrijire a îmbrăcămintei indică temperatura permisă de spălare. În niciun caz nu trebuie să depășească maxim 30 °C. De asemenea, este important să utilizați un detergent delicat potrivit în mod special pentru mătase, cum ar fi Perwoll Wool & Delicates. Nu doar curăță fibrele, ci oferă și îngrijire, astfel încât țesătura de mătase să rămână frumoasă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Următoarele se aplică spălării manuale: mătasea deschisă la culoare este spălată în apă călduță, mătasea închisă la culoare sau imprimată în mod elaborat în apă rece. Și, desigur, un detergent potrivit este, de asemenea, esențial în acest scop. În timpul înmuierii, trebuie să mișcați îmbrăcămintea permanent, dar cu atenție, deoarece mătasea umedă este deosebit de sensibilă. După maxim cinci minute, scoateți mătasea din apă din nou și clătiți-o cu apă rece și curată.

Îndepărtarea petelor de pe mătase

Atunci când îndepărtați petele de pe o țesătură de mătase, cel mai important lucru este să spălați întotdeauna întreaga haină, altfel se pot forma urme de apă pe țesătură. În niciun caz, nu lăsați înălbitorul sau orice alt produs de îndepărtare a petelor care ar putea ataca materialul să intre în contact cu țesătura de mătase. De asemenea, evitați să frecați pata, deoarece acest lucru va deteriora mătasea și ar putea determina decolorarea materialului în acel loc. În cazul petelor foarte mari sau închise la culoare, este recomandabil să duceți îmbrăcămintea la curățătorie.

Uscare mătăsii

Temperaturile dintr-un uscător sunt prea ridicate pentru mătase, deci asigurați-vă că o uscați la aer. După spălare, trebuie să așezați îmbrăcămintea pe un prosop uscat, să o rulați cu atenție și să o strângeți ușor. Niciodată să nu răsuciți sau stoarceți prosopul și mătasea. După această uscare în prealabil, rulați din nou prosopul, scoateți îmbrăcămintea și lăsați-o să se usuce pe un alt prosop. Asigurați-vă că îmbrăcămintea nu este expusă la lumina directă a soarelui.

Țesătură roz

Călcarea mătăsii

Eticheta de îngrijire vă informează, de asemenea, dacă îmbrăcămintea din mătase poate fi călcată și la ce temperatură trebuie setat fierul de călcat. În general: călcați întotdeauna țesăturile de mătase pe dos, nu pulverizându-le cu apă, așa cum procedați cu materialele de bumbac și in.

Citeste mai mult

  • Detergent lichid Perwoll Delicate

    Detergent lichid Perwoll Delicate oferă o îngrijire specială pentru hainele din materiale delicate, oferindu-le catifelare de lungă durată și păstrându-le forma.

  • Simboluri privind spălarea

    Ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor

  • Detergent pentru articole sportive: spălarea îmbrăcămintei funcționale și de sport în mod corespunzător

    Așa spălați corect îmbrăcămintea sport și funcțională și, de asemenea, aveți grijă de material.