Skip to Content
O femeie tânără cu pălărie din paie ce poartă o rochie galbenă vaporoasă, plimbându-se pe un câmp de levănțică.

Spălarea viscozei - cum puteți păstra aspectul inițial al articolului preferat

Viscoza se simte plăcut la atingere. Materialul prețios strălucește ca și catifeaua și se potrivește cu aproape toate tendințele din modă - sub formă de rochii vaporoase și pantaloni vaporoși, eșarfe ușoare sau cămăși colorate. Dar cum se spală viscoza corect, astfel încât să își păstreze strălucirea? Nu așa de ușor, deoarece acest material este sensibil.

O scurtă prezentare a materialelor - ce este atât de special la viscoză?

Pentru a înțelege cum se spală corect viscoza, este util să cunoașteți proprietățile acesteia. Viscoza, denumită și mătase artificială, este un produs „hermafrodit”: material jumătate natural, jumătate din substanțe chimice. Viscoza este fabricată din celuloză, care este prelucrată suplimentar pe bază de substanțe chimice.

Cum se spală viscoza?

Viscoza este delicată, se șifonează ușor și intră la apă rapid. Prin urmare, este important să alegeți temperatura potrivită și un detergent potrivit. Cu toate acestea, uneori nu trebuie să luați în considerare nicio restricție atunci când spălați țesături din viscoză, și anume atunci când îmbrăcămintea este confecționată dintr-un amestec de materiale.

 • Deoarece viscoza are tendința de a intra la apă, tolerează doar temperaturi scăzute de până la 40 °C. Acest lucru este adevărat dacă spălați o cămașă de viscoză, dar este valabil și pentru orice alt tip de îmbrăcăminte.
 • Dacă nu doriți să vă asumați un risc, trebuie să alegeți o temperatură mai scăzută și să spălați viscoza la 30 °C. Dacă aveți îndoieli, aruncați o privire pe eticheta de îngrijire.
 • Pentru a proteja materialul, se recomandă să nu depășiți două treimi din volumul tamburului atunci când introduceți rufe.
 • Fermoarele, paietele sau ștrasurile se pot freca și pot produce pete. Este mai bine să spălați aceste haine separat.
 • Uneori este recomandabil să spălați viscoza în apă rece, de exemplu, dacă este o eșarfă din viscoză. De asemenea, cel mai bine este să folosiți un detergent potrivit pentru lână. Pentru a menține forma și lejeritatea eșarfei subțiri, poate fi util să o uscați în poziție orizontală și să o călcați la o temperatură scăzută, acoperită cu un material textil.
 • Viscoza este afectată atunci când nu este îngrijită corespunzător. Dacă un articol de îmbrăcăminte a intrat la apă, spălați-l din nou la 40 °C sau înmuiați-l în apă cu un produs de păr delicat pentru bebeluși. Acest lucru va slăbi fibrele, astfel încât să le puteți trage ușor în forma inițială.
Un prim-plan al unei etichete de îngrijire de la un articol confecționat din viscoză 100 %.
Cu măsurile de îngrijire potrivite, piesele dvs. preferate fabricate din viscoză vor rămâne frumoase pentru o perioadă lungă de timp.

Uscătorul electric nu este recomandat

Structura viscozei o face să se încrețească foarte ușor și de aceea articolele de îmbrăcăminte fabricate din acest material nu sunt potrivite pentru uscătorul electric. Cel mai bine este să agățați articolele pe un umeraș la aer curat. Nu așezați niciodată acest material pe un radiator: temperaturile ridicate ale acestuia prezintă un risc de micșorare. Pentru a face ca viscoza să fie din nou plăcută și netedă după spălare, începeți să o călcați înainte ca materialul să fie complet uscat. Călcați la cel de-al doilea nivel al fierului, cu materialul așezat sub un material textil umed. Un fier de călcat cu abur este, de asemenea, potrivit.

De ce a intrat tricoul meu la apă?

Este posibil să fi experimentat spălarea pentru prima dată a unui articol de viscoză și scoaterea acestuia din mașina de spălat într-o stare ciudată. Materialul se simțea aproape la fel de rigid ca o bucată de carton. Nu vă faceți griji: nu trebuie să vă reciclați articolul de îmbrăcăminte. Este posibil să fi observat faptul că, în timpul uscării, materialul devine moale din nou și, după călcare, își recapătă textura inițială.

Ce detergenți sunt potriviți pentru viscoză?

Asigurați-vă că detergentul își face efectul și la temperaturi scăzute, astfel încât hainele dvs. fabricate din viscoză să se curețe. Un detergent delicat este potrivit pentru fibrele delicate. Cea mai bună alegere ar fi un detergent lichid, precum Wool & Delicates de la Perwoll, care menține intensitatea culorilor.

Este posibilă spălarea viscozei la 60 °C?

Acest lucru depinde de tipul de viscoză. Modalul, de exemplu, este format exclusiv din fibre de lemn de fag și este tors diferit. Avantajul: materialul se usucă mai repede și este rezistent la căldură. Prin urmare, inul, textilele pentru casă și lenjeria de pat sunt adesea fabricate din modal, care poate fi spălat chiar și prin fierbere. Același lucru se aplică pentru lyocell, care se obține din lemn de eucalipt și este popular pentru rochiile de vară și lenjeria intimă.

Citeste mai mult

 • Detergent lichid Perwoll Color

  Îngrijire modernă a fibrelor pentru îmbrăcămintea viu colorată.

 • Simboluri privind spălarea

  Ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor

 • Cum împiedică Perwoll scămoșarea și decolorarea

  Strălucitor de frumos pentru un timp îndelungat: Aflați cum puteți preveni formarea de scame și să vă păstrați hainele frumoase pentru mult timp cu Perwoll Renew & Repair.