Skip to Content

Blackyoto - cel mai negru negru din moda echitabilă

Negrul se reinventează mereu, dar rămâne întotdeauna clasic. Este un simbol al eleganței, e mereu la modă și reprezintă uniforma neoficială a oamenilor din lumea modei pe întreg globul. Blackyoto, o companie de modă echitabilă cu sediul în Munchen, Germania, și-a asumat misiunea de a pune în valoare culoarea ce reprezintă absența oricărei culori.

Vopsea neagră care este mai bună pentru mediu și pentru haine

Fiecare piesă Blackyoto este neagră, dar acesta este singurul lucru pe care îl au în comun unele cu celelalte. Rețeta pentru o piesă Blackyoto este aparent simplă, dar ingredientele excelente fac din fiecare articol o operă de artă. Începe cu o rochie din mătase top vintage, cu un pulover din cașmir, o jachetă militară sau un kimono brodat, cumpărate la licitație, din piețele de haine vintage sau de la revânzători din întreaga lume. Acestea sunt trimise la una din cele două manufacturi de vopsire tradițională din Kyoto specializate într-o tehnică de vopsire pe bază de plante care este mai puțin dăunătoare pentru haine și pentru mediu și care produce rezultatul cel mai profund și mai întunecat posibil din întreaga lume a modei.

Comori vintage reinventate, printr-o metodă tradițională

Jeremy McAlpine a lucrat în industria modei zeci de ani înainte să descopere acest proces special de vopsire în timpul unei călătorii în Japonia, care l-a inspirat să fondeze brandul Blackyoto. „Negrul și mai ales de tradiția pentru negru în vopsirea kimonourilor din mătase din Kyoto” este ce i-a aprins imaginația, explică el, „perfecțiunea în a obține cel mai profund și mai minunat negru. Ambele manufacturi de vopsire din Kyoto cu care am încheiat un parteneriat au peste 100 de ani de experiență, iar tradiția este o parte importantă din ceea ce fac – și, prin extensie, din ce facem și noi.”

O parte a magiei constă în procesul de descoperire. McAlpine și echipa sa au început să vadă ce articole vintage se potrivesc cel mai bine cu culoarea prin încercări și erori. După o fază inițială de cercetare și dezvoltare, după trimiterea de articole la Kyoto pentru a fi vopsite și după evaluarea rezultatelor în studioul Blackyoto din Munchen, complexitatea negrului a devenit din nou evidentă.

Așa cum a aflat McAlpine, „bumbacul, mătasea și lâna au deseori nuanțe diferite de negru. Bumbacul tinde să capete o nuanță de negru-albăstrui, iar mătasea este în general ușor roșiatică. Vopseaua organică se prinde doar pe fibrele naturale, așadar, dacă există și fibre sintetice în material, acea parte a fibrei nu va fi vopsită, ceea ce poate duce la rezultate absolut spectaculoase. Ne-am convins partenerii și să vopsească kimonouri top vintage pe care le cumpărăm din Kyoto, iar vopseaua nu se prinde de broderia aurie, așadar există o mulțime de factori care fac ca fiecare piesă să fie unică.”

Vopseaua neagră intră în lumea modei echitabile

Deși procedura exactă de vopsire a pieselor Blackyoto rămâne secretă, Jeremy McAlpine cunoaște câteva lucruri de bază. Primul pas se realizează la o temperatură extrem de ridicată, materialul fiind aproape fiert la 95 de grade pentru ca vopseaua să pătrundă profund în fibre. Al doilea pas aduce mai multă profunzime negrului rezultat la o temperatură mai joasă. Reducând lumina reflectată, așa-numitul Shinkuro creează aparența unui negru și mai întunecat. Acest proces „înmoaie și materialul, ceea ce este interesant, pentru că negrul poate fi foarte dur. Negrul chimic este în general destul de dificil, dar metoda tradițională japoneză folosită de partenerii noștri din Kyoto creează un negru mai profund și înmoaie în același timp materialul.”

Cum se spală negrul cel mai negru

Blackyoto este un brand exemplar de modă echitabilă din mai multe motive, dar în primul și în primul rând mulțumită faptului că oferă unor articole vestimentare purtate în prealabil o nouă viață. Vopsirea articolelor vintage arată că negrul ajută la mascarea unor pete persistente sau a decolorărilor și poate face niște piese învechite să pară surprinzător de contemporane. Procesul de vopsire cu negru organic este mai prietenos cu mediul decât vopselurile chimice industriale – ca să nu mai vorbim de aspectul și senzația premium a rezultatului. Poți să contribui și tu la prelungirea duratei de viață a hainelor negre- poartă-le cu grijă, spală-le cu Perwoll Renew Advanced Black și usucă-le natural, la adăpost de o sursă directă de căldură și de lumina directă a soarelui. Cu o piesă vestimentară de calitate bine vopsită în garderobă, vei avea mereu cu ce să te îmbraci.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of woman wearing black on runway: Getty Images
Image of hands covered in black dye: Getty Images

Articole Asemanatoare

  • 5 minute cu: Daniela Salazar

    Creatoarea de modă sustenabilă discută toate aspectele ce privesc producția lentă și conștientă

  • Blugi modificați prin tehnica DIY Kintsugi

    Cum restaurezi blugii rupți folosind o veche filosofie japoneză.

  • 3 idei de reutilizare a tricourilor

    Idei inteligente DIY pentru reutilizarea tricoului tău vechi