Skip to Content

Fețele slow fashion: Pharrell Williams

Pharrell Williams, laureat al premiilor Grammy, cântăreț, rapper și producător muzical, cunoscut pentru pălăriile extravagante pe care le poartă, își pune acum pălăria de antreprenor și revoluționar al modei sustenabile. Poate că îl cunoaștem pe Williams pentru Blurred Lines, Get Lucky sau Happy, dar acum pledează pentru a transforma plasticul din oceane în blugi de designer.

Lumea divertismentului și lumea modei se întrepătrund deseori, iar Williams nu face excepție; în cariera lui, a colaborat cu mărci precum Moncler, Uniqlo, Louis Vuitton și Adidas. Dar marca lui de îmbrăcăminte de stradă Billionaire Boy’s Club l-a ajutat să facă cunoștință cu o companie de fibre textile sustenabile denumită Bionic Yarn care confecționează fibre high-tech din plasticul recuperat din ocean.

Plasticul din ocean: Cum se fabrică

Structura brevetată Bionic Yarn este formată din trei straturi: un nucleu care asigură rezistența și elasticitatea materialului, un strat intermediar din plastic reciclat (care reprezintă până la 45% din compoziția firului) și un strat de suprafață din fibre cum ar fi bumbac, lână sau in pentru a conferi materialului un aspect natural.

Nu sunt necesari decât cinci pași pentru a transforma rebuturile în comori:

  1. Sticlele de plastic sunt recuperate din apa oceanului;
  2. Sticlele sunt mărunțite în fragmente;
  3. Fragmentele sunt încălzite;
  4. Din fragmente se toarce fir;
  5. Firul este țesut într-o țesătură.

Williams a fost atât de impresionat de această tehnologie încât a intrat în firmă ca partener (alături de co-fondatorii Tim Coombs și Tyson Toussant). În calitate de Director de Creație la Bionic Yarn, Williams a colaborat cu G-Star RAW în calitate de curator pentru prima linie de blugi din plastic oceanic reciclat, Raw For The Oceans, în 2014. Colecția a reușit puțin probabila performanță de a transforma deșeurile oceanice nedorite în denim dezirabil, funky, fresh și curat.

Oceane „happy” și moda sustenabilă

Raw For The Oceans reprezintă un reper esențial pentru moda sustenabilă pentru G-Star RAW. Aceasta a reciclat câte 10 tone de plastic pentru fiecare din cele 4 colecții de până acum. Revoluția în modă a preluat și alte părți ale afacerii. În 2015, compania a estimat că a utilizat peste două milioane de sticle de plastic și peste 1.000 de tone de deșeuri din plastic pentru întreaga lor gamă.

Williams a devenit co-proprietar al G-Star RAW în 2016. A preluat o parte din companie, formând un parteneriat strategic. Și, în stilul lui mai degrabă modest, a ales să anunțe știrea pe Instagram: „În al nouălea cer al afacerilor. Începând de azi sunt mândru să fiu unul dintre proprietarii G-Star RAW”.

Rolul lui Williams în cadrul companiei este unul creativ, de supraveghere a designului, a campaniilor publicitare și de conturare a strategiei companiei. Recent l-a implicat pe Jaden Smith în crearea unei colecții de piese vestimentare sustenabile din denim. Mai important poate decât să-și implice prietenii celebri în lumea modei (deși ajută și asta), William a accelerat angajamentul mărcii pentru moda sustenabilă. Bionic Yarn încă se folosește, iar G-Star Raw a adoptat o serie de angajamente privind transparența lanțului de aprovizionare pentru dezvoltarea de denim certificat „cradle-to-cradle” (reciclare regenerativă).

Denim cu „Blurred Lines”

Dar povestea nu se oprește aici. Poate că lucrul care îl caracterizează pe Williams cel mai bine este creativitatea lui fără margini. Nedorind să se lase pe tânjeală și să reflecteze la realizările lui formidabile, și-a pus în program o serie de inițiative în lumea modei sustenabile.

E un mare fan al mărcii etice PANGAIA, de exemplu, și susține frecvent produsele lor. PANGAIA a lansat recent o jachetă de puf vegan. Rezultatul a 10 ani de cercetări științifice, jacheta prezintă un concept inovator de protecție termică fără cruzime – stratul izolator este fabricat din flori de câmp uscate în loc de pene de gâscă – iar stratul exterior este creat din materiale reciclate și sticle de plastic.

În alte părți se așteaptă cu entuziasm lansarea colecției capsulă pe care o creează Williams pentru legendara casă de modă Chanel. Există prea puține informații despre ce va conține colecția dar, cunoscând istoricul lui Williams, slow fashion și conceptul de sustenabilitate au un loc garantat pe podiumul modei de lux.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of seahorse under water: Shutterstock
Image of Pharell Williams and group of people in laundry room: Getty Images
Image of model wearing big red coat: Courtesy of Pangaia

Articole Asemanatoare

  • Fețele slow fashion: Kate Fletcher

    Faceți cunoștință cu femeia care a găsit termenul și a dat numele mișcării

  • Ce aruncă o femeie…

    Inovație + slow fashion = magie. Vrei inspirație din trashion?

  • O zi din viața... blugilor tăi

    De pe plantație până în magazin, blugii tăi îți spun povestea lor.