Skip to Content
masina de spalat si programul spalarii la rece.

Spălare la rece - păstrarea în formă a textilelor pentru o perioadă lungă de timp

Puloverele din lână sunt confortabile, elegante și, cu siguranță, unul dintre articolele dumneavoastră preferate. Pentru a le păstra în acest mod pentru o perioadă lungă de timp și pentru a vă asigura că și bluzele de mătase prețioasă își mențin forma și culorile vibrante mai mult timp, se recomandă ca multe dintre aceste textile delicate să fie spălate în apă rece. Povața tradițională conform căreia rufele murdare trebuie spălate întotdeauna în apă fierbinte nu mai este de actualitate.

Ce înseamnă spălare la rece și care sunt avantajele asupra materialelor textile

Ați auzit frecvent că spălarea la rece este benefică pentru mediu și pentru rufele dumneavoastră, dar nu știți ce înseamnă aceasta mai exact? Dacă doriți să spălați la rece, la câte grade Celsius trebuie configurată mașina de spălat? Spălarea la rece, la o temperatură de până la 30 de grade Celsius, protejează țesăturile și textilele, în contextul în care, la temperaturi de spălare de 40 de grade Celsius și peste, textilele se uzează mai repede, iar culorile se pot estompa. Uneori, imprimeurile prezintă fisuri inestetice, iar tricourile și manșetele hainelor se uzează mai repede din cauza căldurii. Spălarea la rece, la o temperatură scăzută, protejează țesătura și asigură că hainele se păstrează mai mult și nu trebuie înlocuite atât de repede. Acest lucru face ca spălarea la rece să fie sustenabilă din mai multe puncte de vedere.

Cum funcționează spălarea la rece?

Conform unei directive UE privind proiectarea ecologică, începând cu data de 01.12.2013, mașinile de spălat trebuie să dispună de un program de spălare la rece cu o temperatură maximă de 20 de grade Celsius. În cazul multor mașini mai noi, temperatura poate fi, de asemenea, redusă independent de program. Mașinile de spălat mai vechi oferă adesea doar 30 de grade Celsius ca cel mai rece ciclu de spălare. Cu toate acestea, cu astfel de mașini, puteți spăla rufe cu un nivel de murdărie redus sau normal în programul pentru lână sau articole delicate. În mod alternativ, textilele delicate, cum ar fi mătasea sau lâna, pot fi spălate manual. Dacă pe eticheta de întreținere apare un simbol sub formă de mână, ar trebui să preferați spălarea manuală. Apropo, simbolul pentru spălarea la rece este, de obicei, un robinet, atât pe eticheta de îngrijire din hainelor, cât și pe mașina de spălat rufe.

Temperaturile scăzute protejează mediul și portofelul dumneavoastră

Mașinile de spălat consumă cea mai multă energie atunci când încălzesc apa. De aceea, selectarea unei temperaturi de spălare mai scăzute poate economisi aproape 40% din consumul de energie electrică. Economiile de energie sunt deosebit de ridicate atunci când spălați la o temperatură scăzută de 20 de grade Celsius sau mai redusă; în acest context, reduceți cu până la 70 % consumul de energie electrică. În acest mod, contribuiți la protejarea mediului și, de asemenea, reduceți costurile. Asociația germană pentru cosmetice, produse de toaletă, parfumerie și detergenți (Industrieverband Körperpflege und Waschmittel) a descoperit, de exemplu, că o încărcătură de rufe spălate la 60 de grade Celsius costă 27 de cenți, la 30 de grade Celsius 8 cenți, iar la 20 de grade Celsius doar 2 cenți.

Spălarea la rece și igiena

Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la spălarea la rece și la igienă: în zilele noastre, hainele sunt schimbate și spălate frecvent, astfel încât în mașina de spălat intră mult mai puține bacterii și murdărie decât în trecut. Mașinile de spălat moderne și detergenții de înaltă calitate asigură o curățare igienică a rufelor chiar și la temperaturi scăzute. Enzimele speciale din detergenții corespunzători pentru spălarea la rece au ca efect faptul că germenii și chiar petele sunt îndepărtate chiar de la temperaturi scăzute. Puteți trata în prealabil petele persistente, astfel încât acestea să fie eliminate simplu. Mirosurile neplăcute sunt oricum eliminate în mașina de spălat, astfel încât spălarea la o temperatură scăzută este întotdeauna suficientă pentru a vă împrospăta hainele. Cu toate acestea, pentru a proteja mașina de spălat împotriva acumulării de impurități și germeni, ar trebui să efectuați o spălare la 60 de grade cel puțin o dată pe lună. Prosoapele și lenjeria de pat albă, de exemplu, sunt potrivite pentru această operațiune de spălare.

Citeste mai mult

  • Detergent lichid Perwoll Color

    Îngrijire modernă a fibrelor pentru îmbrăcămintea viu colorată.

  • Simboluri privind spălarea

    Ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor

  • Cum împiedică Perwoll scămoșarea și decolorarea

    Strălucitor de frumos pentru un timp îndelungat: Aflați cum puteți preveni formarea de scame și să vă păstrați hainele frumoase pentru mult timp cu Perwoll Renew & Repair.