Skip to Content

Evoluția modei: 3 articole vintage de-a lungul timpului

Nimic nu este prea strident în modă încât să nu fie descoperit de generația următoare și adaptat la stilul acesteia. Poate ți se pare că generațiile anterioare au făcut greșeli evidente, de exemplu eșarfe din catifea, blugi și geacă de blugi în același timp, adidași cu platformă sau geci de puf în culori fosforescente, astfel încât să ne ferească pe noi de repetarea acestora. Dar știm cu toții că timpul curge în spirală și istoria modei se repetă la nesfârșit, așadar vom vedea designerii din 2019 oferindu-ne încă o dată cele mai noi tendințe din moda vintage de acum mulți ani.

În spiritul slow fashion, adoptăm cu bucurie aceste tendințe redescoperite și le urăm bun venit în prezent. Una peste alta, nimic nu poate fi mai sustenabil decât să luăm niște haine vechi, să le aducem la zi și să dăm din nou viață unor stiluri aparent învechite. Aceasta este povestea unor articole vestimentare care s-au reinventat cu succes și care continuă să ne uimească.

Pantalonii evazați – de la vintage la echitabil

Pantalonii evazați în trecut:
Pantalonii evazați și pantalonii tip clopot arătau chic pe Jane Birkin în anii 60, sexy pe Farah Fawcett în anii 70 și cool pe Kate Moss în anii 90. Apoi croiala care punea în evidență posteriorul și alungea picioarele a fost dată deoparte pentru o perioadă foarte, foarte lungă. Orice persoană care a înotat vreodată prin noroi la un festival (și mă refer la voi, spiritele libere de la Woodstock) sau care s-a trezit cu tivul tocit pentru că a călcat de prea multe ori pe el știe că pantalonii evazați nu au o croială foarte practică.

Pantalonii evazați în prezent:
Bineînțeles, o adevărată fashionista nu se va da bătută doar pentru asta, așadar nu ne surprinde deloc reapariția pantalonilor evazați în garderobe. După zeci de ani în care a fost o abundență de blugi skinny, mom sau boyfriend, pantalonii evazați arată absolut influencer-licious pe Gigi Hadid, Victoria Beckham sau Kim Kardashian. Faptul că doamna Yeezy a adoptat instantaneu acest stil ne spune că este în mod clar favorabil pentru posterior. Dacă poți să pui mâna pe o pereche de pantaloni top vintage, ești o norocoasă. Poartă-i cu bluze strâmte și cu pantofi cu platformă pentru a crea impresia de picioare lungi.

Colanții scurți – cea mai nouă tendință

Colanții scurți în trecut:
În biografia articolelor vestimentare pentru partea inferioară a corpului, colanții scurți au o istorie mai puțin documentată. Pe scurt, erau doar un articol pentru sportivi cu mult înainte ca termenul athleisure să fi fost inventat. Nu ar fi reprezentat niciodată ceva ce ai fi ales ca tendință de modă retro peste câteva zeci de ani. Lycra a fost prezentată ca inovație atunci când a fost introdusă în echipele profesioniste de ciclism în anii 70, înainte de a ajunge și la amatori în anii 80. Dar abia în anii 90 acest material nou, elastic, ușor lucios a intrat în lumea modei și a decis să facă puțină vâlvă, adăugând probabil, din păcate, încă un lucru pe lista articolelor fast fashion.

Colanții scurți în prezent:
Saint Laurent, Stella McCartney, Alexander Wang și Chanel sunt cu toții de acord că a venit vremea ca acești colanți scurți să primească a doua șansă în lumina reflectoarelor modei. Celebritățile și influencerii au profitat imediat de oportunitatea de a-și evidenția corpul perfect tonifiat, purtând un material strâmt și elastic.

Stilul face totul, așadar iată trei ținute de bază care te vor ajuta să folosești această tendință de modă retro în avantajul tău. Pe timpul zilei poți purta îi poți purta cu cămașă și un blazer, când ieși în club asortează-i cu o rochie mini super-scurtă și ascunde-i sub un tricou larg cu o trupă vintage și o geacă de blugi pentru un brunch în weekend. Fiecare look poate fi îmbunătățit folosind cele mai căutate accesorii din anii 90: un elastic de păr îmbrăcat în țesătură, o borsetă sau botine textile mulate pe picior.

Crop tops – abdomene impecabile de tip slow fashion

Bluzele deasupra buricului în trecut:
Bluzele deasupra buricului au fost la modă când și când încă de la începutul anilor 60, când a devenit acceptabil să arăți câte o bucățică de piele. Dar anii 90 au fost cu siguranță epoca de aur a taliilor dezgolite, cu staruri tinere precum Britney Spears care promovau acest look – dar și mișcările de dans asortate.

Bluzele deasupra buricului în prezent:
Principala diferență în tendințele de astăzi ale bluzelor deasupra buricului? Mișcarea prin care oamenii sunt încurajați să își accepte corpul și o mulțime de opțiuni de styling au făcut ca acest stil anterior intimidant să devină accesibil pentru toate formele și dimensiunile. Și mai ales, au transformat acest articol vestimentar într-o piesă top vintage pe care o poți adăuga în garderoba ta slow fashion.

Image credits
Header image: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Image of woman walking across the street in flared jeans:Alexandra Chaulaud/Blaublut-Edition.com
Image of woman in black bike shorts holding red bag: TheUrbanspotter/Blaublut-Edition.com
Image of woman in blue tied crop top: Frenchy Style/Blaublut-Edition.com

 

Pilonii modei nu sunt singurii care trec printr-o transformare. Perwoll evoluează la rândul său pentru a deveni mai sustenabil. Citește mai multe despre călătoria noastră aici.

Articole Asemanatoare

  • Repere importante din slow fashion

    Fascinanta istorie a mișcării slow fashion.

  • Stilul tău în trei pași!

    Sfaturi stilistice care să te ajute să îți definești stilul personal și o imagine inconfundabilă.

  • ShopNOholic

    ShopNOholic – nu cumpăra haine noi, transformă-le