Skip to Content

Pulovere pentru pinguini: cel mai drăguț proiect de upcycling

Ai auzit vreodată povestea călduroaselor pulovere tricotate care au salvat adorabilii pinguini pigmei? Nu, nu e vorba de o fantezie absurdă a unei bloggerițe de fashion, acest proiect chiar s-a întâmplat; hainele recondiționate au jucat un rol masiv în salvarea vieții pinguinilor afectați de deversările de petrol.

Din păcate, o pată de petrol cât un timbru poștal e suficientă pentru a ucide un pinguin pigmeu. Cum? Petrolul provoacă separarea și împâslirea penelor pinguinilor, care nu se mai pot proteja de frig, devin mai greoi și nu mai reușesc să-și procure hrană. Lăsată netratată, problema duce în final la moartea lor prin degerare și înfometare.

Soluția: pulovere groase recondiționate pentru pinguini. Atunci când un pinguin murdar de petrol ajunge la Wildlife Clinic din Phillip Island Nature Parks în Australia, de exemplu, un pulover de lână îi vine în ajutor pentru ca micuța pasăre să nu își poată ciuguli penele cu ciocul, înghițind astfel petrolul, și oferind îngrijitorilor ceva mai mult timp pentru a curăța pinguinul.

Ultima mare deversare de petrol a avut loc lângă Phillip Island în 2001, afectând 438 de pinguini1. Din fericire, mulțumită eforturilor pline de stil ale industriei modei, care a pus la dispoziție pulovere tricotate recondiționate pentru pinguini, 96% dintre aceștia au fost salvați, reabilitați și apoi eliberați înapoi în habitatul lor natural.

Continuarea activităților pentru durabilitate

Un final fericit al poveștii este succesul extraordinar pe care l-a avut programul. The Penguin Foundation a fost inundată cu zeci de mii de pulovere din lână pentru pinguini, până când au fost nevoiți să roage susținătorii să se oprească din trimis.

 

Dar fundația continuă să susțină îngrijirea pinguinilor. Aceasta vinde pulovere pentru pinguini (care nu sunt bune ca dimensiune, formă sau tip de lână) pentru a strânge fonduri pentru cercetare, protejarea pinguinilor pigmei și clinica pentru animale sălbatice. De asemenea, distribuie o parte din puloverele lor recondiționate către alte centre de salvare pentru animalele sălbatice unde poate apărea această nevoie.

În cele din urmă, puloverele pentru pinguini pigmei reprezintă acum un instrument educațional care ajută studenții și publicul larg să afle mai multe despre sustenabilitate și despre efectele devastatoare pe care poluarea maritimă le poate avea asupra animalelor sălbatice și asupra mediului.  Dacă vrei să donezi pulovere din lână pentru pinguini pigmei sau pur și simplu să donezi haine la o fundație din orașul tău, iată câțiva pași pentru a spăla corect lucrurile din lână. 

Instrucțiuni pentru spălarea la mașină a articolelor din lână

Indiferent dacă sunt micuțe-micuțe sau de dimensiuni normale, puloverele din lână trebuie spălate corect. Iată cum:

 1. Citește eticheta cu indicații de îngrijire: Indiferent dacă decizi să speli hainele din lână la mașină sau preferi să le speli de mână, trebuie să citești cu atenție instrucțiunile speciale de pe etichetă. În general ți se va sugera modalitatea cea mai potrivită de îngrijire.
 2. Folosește o pungă din plasă: Dacă ai deja o astfel de pungă pentru spălarea articolelor delicate, merită să o folosești și pentru hainele din lână. Deși punga din plasă nu este strict necesară, va preveni atașarea articolelor din lână de alte lucruri în interiorul mașinii de spălat, evitând astfel un potențial dezastru.
 3. Folosește setarea pentru lână: Majoritatea mașinilor de spălat au o setare specială pentru spălarea articolelor din lână. Dacă mașina ta nu are această setare, folosește programul care spală la temperatura cea mai mică pentru a nu lăsa hainele să intre la apă. O altă variantă este să folosești setarea de spălare manuală, care este suficient de blândă pentru a putea fi folosită și la hainele din lână.
 4. Folosește detergent de rufe Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced: Acest detergent de rufe a fost conceput special pentru articole din lână și din materiale delicate. Folosește capacul și citește instrucțiunile pentru a măsura cantitatea de detergent necesară.
 5. Usucă natural: După ce ai spălat hainele din lână, lasă-le să se usuce natural. Nu folosi uscătorul: e posibil ca hainele să intre la apă. Dacă puloverul este îmbibat cu apă, rulează-l într-un prosop curat și stoarce bine. Apoi întinde-l la uscat.

Image credits
Header image: Shutterstock
Image of penguin in pink pullover: Getty Images

Surse:

 1. Knits for Nature (Tricotaje pentru natură)

 

Pinguinii sunt fantastici, nu-i așa? Dar știi ce mai este fantastic? Cele cinci moduri în care Perwoll contribuie la sustenabilitate. Citește mai multe aici.

Articole Asemanatoare

 • Slow fashion vs comerțul echitabil

  Analize responsabile și explicații ale conceptelor la modă.

 • Cum să fii slow (în fashion)

  Ghidul tău local pentru a înțelege mișcarea slow fashion.

 • Fețele slow fashion: Pharrell Williams

  Muzicianul a curatoriat o colecție de denim din plasticul din oceane