Skip to Content
Portretul unei femei de culoare cu frunze pe fundal

Kathleen Elie discută despre moda sustenabilă

Kathleen Elie, din New York, este un blogger de modă, un simbol al stilului și o persoană care promovează o viață sustenabilă. Este creatoarea Conscious N Chic, un blog dedicat promovării și prezentării unui stil de viață etic și sustenabil în materie de modă, frumusețe, mâncare, călătorii și tehnologie. Kathleen Elie este un lider al revoluției în materie de modă și am avut norocul să discutăm cu aceasta despre stil, etică și inspirația de a face alegeri sustenabile în ceea ce privește garderoba.

De ce ai decis să devii blogger de modă și care este cea mai mare realizare a ta?

O femeie de culoare ține un microfon și vorbește unui grup de oameni

Ideea mi-a venit când lucram în industria modei din New York. În timp ce cream modă și eram eu însămi un consumator de modă, am început să observ unele dintre nedreptățile care au loc în industria noastră, iar acest lucru pur și simplu mi-a frânt inima. În loc să fac acuzații, am început să cercetez diferitele practici care au fost omniprezente în industria noastră, cauzele acestora și ce am putea face pentru a îmbunătăți lucrurile. Am început să fac schimbări în viața mea și să cresc gradul de conștientizare în legătură cu practicile privind munca ieftină și forțată din producție, pentru că voiam să fac parte din soluție, nu din problemă. Așa a apărut blogul meu.

De la crearea Conscious N Chic, am avut parte de multe momente minunate, precum vorbitul în public, organizarea de ateliere și am lucrat îndeaproape cu branduri atât noi, cât și consacrate. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari recompense a fost aceea de a vedea că oamenii își schimbă stilul de viață și că iau măsuri pentru adoptarea unei mode sustenabile și a unui stil de viață etic. Vor urma și alte colaborări interesante pe care abia aștept să le împărtășesc cu voi - așa că rămâneți aproape.

De ce este important conceptul de slow fashion (sustenabilitate în modă)?

Iubesc moda, iar această pasiune pentru arta de a face haine mă determină să fac o îmbunătățire, căutând sustenabilitatea în modă. Îmi doresc materiale și artizanat de calitate mai bună și condiții de muncă fundamental mai bune pentru cei care fac hainele pe care le port. Pentru mine este importantă bunăstarea confecționerilor, a croitorilor și a croitoreselor și cred că este important ca noi să vorbim în numele celor care nu pot face acest lucru, susținând conceptul de modă lentă. Deoarece majoritatea lucrătorilor în domeniul modei sunt femei, aceasta este și o problemă legată de drepturile femeilor.

Bulă de dialog cu un citat de Kathleen Elie "Don´t let a lack of knowledge, time or funds keep you from starting your sustainability journey"

Cum am putea face alegeri mai bine gândite atunci când ne organizăm garderoba?

O femeie de culoare stă pe o scară și zâmbește

Ideea esențială, pe care continui să o subliniez, este că ar trebui să vă placă fiecare articol vestimentar din dulapul vostru. Acesta ar trebui să vă aducă bucurie și să își îndeplinească scopul. Când vă organizați garderoba, faceți-vă timp pentru a inventaria ceea ce aveți și pentru a completa lipsurile cu articole pe care le veți putea purta și în anii următori. Fie că este vorba despre un articol vintage sau un articol al unui designer de modă sustenabilă, asigurați-vă că vă place.

Care este cel mai important sfat în materie de modă sustenabilă pe care ni-l poți da?

Fiți bine informați. Învățați cât de multe lucruri puteți și apoi aplicați ceea ce ați învățat în viața voastră. Reduc, cu scopul de a elimina. De exemplu, încerc să elimin plasticul din viața mea renunțând la paie, pungile de cumpărături și sticlele de apă din plastic. De asemenea, în ceea ce privește hainele și accesoriile, cumpăr doar ceea ce am nevoie. Vreau să îmi placă tot ceea ce am așa că gravitez către articole clasice care se potrivesc stilului meu și sunt într-un fel atemporale. Nu cumpăr haine din marile lanțuri de magazine, dar cumpăr articole care mi-au plăcut și care țin cont de anumite principii etice. Apreciez articolele care au o poveste și care fac lumea un loc mai bun.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of seahorse under water: Shutterstock
Image of Pharell Williams and group of people in laundry room: Getty Images
Image of model wearing big red coat: Courtesy of Pangaia