Skip to Content
Haine pe un suport pentru haine cu un fundal alb

Este momentul să îți reinventezi într-un mod sustenabil garderoba

Lasă-ți colecția de articole de îmbrăcăminte să susțină mișcarea slow fashion. Poți face alegeri sustenabile cu privire la hainele pe care le porți, cumpărând articole cu etichete etice, investește în rutina de îngrijire și deveno un consumator care își analizează mai mult alegerile. Te vom ghida în alegerea responsabilă a hainelor și vom oferi garderobei tale o nouă înfățișare sustenabilă.

Vintage de top: finalul perioadei rapide

Economia deceniilor anterioare a fost bazată pe îndepărtarea lucrurilor imediat după folosire, ceea ce a făcut normală cumpărarea și aruncarea a grămezi de haine. Cumpărăturile de impuls și articolele care își pierdeau culoarea, forma sau atractivitatea de pe raft erau pur și simplu aruncate. Până la urmă, spațiul limitat însemna că, pentru a fi în pas cu cele mai recente stiluri, ceva trebuia să fie aruncat. Deoarece multe haine erau ieftine și ușor de înlocuit, acest lucru nu reprezenta o problemă – sau dimpotrivă?

Din păcate, chiar și înainte de demararea mișcării slow fashion (sustenabilitate în modă), deciziile din industria modei au avut un impact și, de obicei, mediul a fost întotdeauna pe al doilea loc. Din fericire, nu este prea târziu să îndreptăm lucrurile și să privim în viitor – începând cu pași repezi spre moda "lentă" (slow fashion).

Garderoba ta sustenabilă: evită să arunci hainele

Primul pas pentru gestionarea unei garderobe sustenabile este organizarea. Dar, atunci când decizi ce să faci cu hainele care nu te mai atrag, privește dincolo de coșul de gunoi și procedează astfel:

1. Reutilizare
Articolele pot fi ajustate? De exemplu, blugii ar putea fi transformați în pantaloni scurți? O rochie lungă poate fi scurtată într-o rochie cocktail? Fii creativă și ai putea găsi un articol nou de care te vei atașa

2. Haine pe care să le dai mai departe
Articolele mai vechi sunt comori vintage de top, așadar le poți vinde mai departe pentru a răspândi bucuria. Alternativ, de ce nu dai hainele prietenilor sau nu le donezi organizațiilor caritabile, sau de ce nu organizezi o petrecere de schimb de haine?

3. Repararea și reinventarea stilului
Nu lăsa o ruptură sau o gaură să îți stea în cale atunci când vrei să păstrezi articolele preferate. În loc să cumperi articole noi, poți lua în considerare posibilitatea de a le salva pe cele deja existente, cu puțină pricepere sau prin reinventarea stilului.

Vedere a unei bluze albe pe o masă la care coase o femeie

Iată cum poți cumpăra haine în mod responsabil

Acum te poți gândi la modurile în care poți să îți păstrezi garderoba sustenabilă..sustenabilă. Ce înseamnă acest lucru? Și cum poți adăuga articole la colecție într-un mod responsabil? Uşor:

Pasul 1: remodelează-ți mintea

Două femei tinere merg pe trotuar, în spatele acestora stau și se plimbă alți oameni

Auto-conștientizarea este esențială. Atunci când te uiți într-un magazin – online sau fizic – trebuie să fii clară cu privire la intențiile tale. Nu este niciodată o idee bună să cumperi impulsiv. În schimb, atunci când adaugi articole la garderoba ta sustenabilă, regândește modul în care privești hainele – de la o atracție temporară la o investiție pe termen lung.

Treci peste tendințele care durează un singur sezon și optează pentru articole clasice de care ai nevoie și pe care le vei iubi întotdeauna. Cămăși albe, sacouri pe mărimea potrivită, rochii drepte simple, o pereche bună de blugi și cardigane confortabile sunt articole de bază, pe care nu vei regreta niciodată că le-ai cumpărat. Pentru a te asigura că garderoba ta sustenabilă rămâne palpitantă, caută articole care pot fi reinventate și combinate în mai multe moduri.

Pasul 2: cumpără responsabil

Află ce magazine produc haine în mod responsabil, folosind practici etice și standarde înalte de calitate. Identifică branduri locale care depun eforturi conștiente să își producă articolele local și să minimizeze amprenta asupra mediului. Și nu uita că magazinele vintage de top au o mulțime de articole interesante, care abia așteaptă să fie descoperite.

O femeie brunetă ia un tricou alb de pe un suport pentru haine cu multe topuri colorate

Pasul 3: privește dincolo de aparențe

O femeie brunetă ține o haină bej în fața camerei de fotografiat și zâmbește

Verifică întotdeauna etichetele articolelor de îmbrăcăminte. De fiecare dată când este posibil, optează pentru materiale organice, cu impact redus, cum ar fi inul, bambusul sau cânepa. Deoarece acestea pot fi reciclate mai ușor, nu numai că sunt articole minunat de purtat, dar pot și avea o a doua viață utilă.

În cele din urmă, caută branduri sustenabile – precum și pe cele care fac primi pași importanți pentru a se alătura mișcării slow fashion – atunci când iei decizii de achiziție. Din fericire, acestea își fac adesea cunoscute alegerile și activitățile pozitive pentru mediu și responsabilitatea socială, așadar o căutare rapidă online este suficientă.

Îngrijirea garderobei sustenabile

Dacă te întrebi cum te poți îmbrăca sustenabil pe termen lung, răspunsul se află în modul în care ai grijă de hainele tale. Din moment ce cumperi articole care vrei să dureze, o rutină bună de spălare este crucială.

Iată o mică fișă ajutătoare pentru spălarea articolelor de îmbrăcăminte, pentru a te ajuta să îți îngrijești hainele și să te asiguri că acestea arată întotdeauna cel mai bine:

Fișă cu informații despre rufe

Image credits
Header image: Getty Images
Image of a woman examining a top vintage white dress: Stocksy
Image of two young women walking down the street: Blaublut
Image of a woman considering her shopping decisions: Getty Images
Image of a young woman examining the labels: Shutterstock