Skip to Content
O femeie brunetă își ține gulerul puloverului albastru în jurul feței

Cum se îngrijesc hainele – 15 sugestii pentru salvarea articolelor preferate

Toată lumea are un articol vesrimentar preferat. Fie că este o pereche de blugi norocoasă sau de un pulover din lână, le iubești necondiționat. Dar trecerea timpului își lasă amprenta asupra hainelor – genunchii se vor uza sau un fermoar se va strica. Dacă te întrebi cum poți avea grijă de haine mai eficient, ghidul nostru de îngrijire este aici să te ajute:

1. Citește etichetele de îngrijire a hainelor

Să revenim la principiile de bază: dacă îți iubești hainele, citește întotdeauna eticheta de îngrijire a acestora. Acest mic pătrat de material textil conține informații vitale, așadar fii atentă dacă oferă indicații de genul „spălare cu apă rece” sau „doar curățare chimică”.

2. Sortează rufele după tipul de țesătură și culoare

Separă rufele în funcție de tipul de țesătură și culoare – bumbacul separat de lână și culorile închise de cele deschise. Fiecare se spală mai eficient la diferite temperaturi și cicluri – și nu se împrietenesc în interiorul tamburului.

3. Nu supraîncărca mașina de spălat

Rezistă tentației de a înghesui cât mai multe rufe în mașina de spălat. Hainele nu vor fi la fel de curate și se vor freca unele de celelalte, scurtându-și astfel durata de viață.

Blugi în mașina de spălat

4. Utilizează cantitatea corectă de detergent

Te întrebi cum să menții calitatea hainelor? Nu utiliza mai mult detergent decât este necesar. Hainele nu vor fi mai curate și excesul va conferi articolelor preferate un aspect mat și dur.

5. Păstrează temperatura redusă

Anumite țesături se micșorează dacă sunt spălate la temperaturi ridicate. Articolele din lână sunt în special sensibile. Studiază eticheta de îngrijire a hainelor și setează temperatura corectă. Și nu îți faceți griji: detergentul potrivit este capabil de curățare optimă chiar și la temperaturi reduse.

6. Închide nasturii și fermoarele

Vedere a nasturilor unei perechi de blugi

Închide fermoarele și nasturii articolelor de îmbrăcăminte și acestea nu se vor bloca sau freca de alte articole din tambur. Lăsat deschis, un fermoar dur îți poate tăia bluza preferată.

7. Spală hainele pe dos

Păstrează culorile și texturile hainelor preferate întorcând totul pe dos. Blugii nu se vor decolora rapid, puloverele nu se vor încolăci și imprimeurile de pe tricouri se vor fisura și se vor uza mai lent.

8. Utilizează un săculeț de protecție

Un alt strat de protecție pentru rufe este săculețul pentru haine delicate. În mod normal, aceasta protejează articolele delicate, cum ar fi lenjeria, de duritatea ciclului de rotire sau centrigugare, dar pot fi reutilizate și pentru alte articole.

9. Uscați hainele la aer, dacă este posibil

Uscătoarele automate sunt convenabile, dar căldura poate micșora sau întinde hainele în mod iremediabil. De fiecare dată când este posibil, atârnă rufele pentru a se usca la aer. Hainele tale vor rezista mai mult timp și vei economisi la factura de energie electrică.

Haine de culoare deschisă atârnate pe o sârmă de rufe în aer liber

10. Investește în umerașe potrivite

Umerașele ieftine din sârmă sunt dăunătoare pentru haine. Acestea întind umerii și conferă un aspect lăbărțat țesăturilor. Investește într-un set decent de umerașe din lemn, pentru ca articolele tale referate să își păstreze forma.

11. Învăță să folosești acul și ața

Vai! A apărut o gaură pe perechea preferată de pantaloni. Nu îi arunca în coșul de gunoi; ia acul și ața și vezi ce poți face. Repararea acestora poate fi mai ușoară decât crezi!

12. Împăturește hainele împletite

Haine împăturite pe o bază din lemn, în fața unui fundal alb

Articolele mai grele, cum ar fi puloverele din lână, nu trebuie puse deloc pe umerașe; acestea se vor lungi și întinde în timp. Împăturește-le și așeză-le pe rafturi.

13. Depozitează în medii uscate și reci

Garderoba ta trebuie să stea într-un loc răcoros, uscat și nu prea aglomerat. Oferă hainelor spațiu pentru a respira sau se vor încreți și decolora. Dacă dulapul tău dă pe dinafară, poate că este momentul să îi conferi o nouă față sustenabilă?

14. Spală mai puțin frecvent

Desigur, este o regulă de bază a igienei să purtăm lenjerie curată în fiecare zi. În schimb, poți lăsa pantalonii și jachetele la aer peste noapte și le vei putea purta de cel puțin două, trei ori.

15. Utilizează lavandă

Pune lavandă într-un săculeț, printre haine. Va lăsa un miros atrăgător, păstrând în același timp moliile la distanță de garderobă.

Un top alb pe o bază din lemn albă cu flori mov

Image credits
Header image: Shutterstock
Image of overloaded washing machine: Shutterstock
Image of a close-up of jeans button: Shutterstock
Image of clothes air-drying: Stocksy
Image of a stack of folded knitwear: Stocksy
Image of a small bouquet of lavender: Shutterstock