Un fotomodel se află la capătul unui podium, publicul stă în stânga și în dreapta, iar alte fotomodele se află pe fundal

Haine fără frontiere: 3 proiecte slow fashion despre care trebuie să afli

Ecologiștii și designerii eco ne aduc inspirație cu proiectele lor născute din pasiunea pentru planetă – slow fashion. Ce e disponibil pe rafturile fizice sau virtuale ale magazinelor ne obligă să decidem ce va ajunge în garderoba noastră. Alegerile noastre afectează mediul – prin materialele din care sunt confecționate hainele și prin modul în care acestea afectează sănătatea apei, aerului și solului din întreaga lume. Dacă producția de articole vestimentare fast fashion pune frână, vom beneficia cu toții de rezultate.

Industria fast fashion începe să introducă practici mai lente, mai etice, mai sustenabile în procesul de producție al articolelor vestimentare noi. În calitate de consumatori, putem adopta aceste acțiuni și putem să ne alegem mereu responsabil hainele – așadar nu e vorba doar de o tendință care va trece. Slow fashion poate fi integrată  în țesătura întregii noastre vieți – vorbim aici de trei activități care vor face diferența.

Recompense pentru remodelarea fast fashion

Nimic nu ne ajută mai mult să ne îmbunătățim obiceiurile ca stimulentele și recompensele. Există o mulțime de premii dedicate recunoașterii contribuției designerilor și companiilor care pun moda echitabilă în centrul noilor lor idei.

  • Green Carpet Fashion Awards deja au pus reflectoarele pe inovația sustenabilă, cu modele celebre în întreaga lume și staruri de la Hollywood care acordă premiile, ajutând la creșterea nivelului de conștientizare privind importanța hainelor confecționate responsabil.
  • Sustainable Fashion Awards premiază ideile cele mai sustenabile ale designerilor și brandurilor eligibile, care au demonstrat o atitudine responsabilă și au luat măsuri pentru reducerea amprentei de carbon. Premiul în bani include două componente: jumătate pentru câștigător și jumătate pentru un ONG dedicat mediului.
  • Absolventă a facultății de design vestimentar din Melbourne, Tess Whitfort a câștigat anul trecut premiul Redress Design Award. Ea declară „Este responsabilitatea noastră să limităm impactul negativ pe care moda îl poate avea asupra mediului... fie prin folosirea inteligenței artificiale pentru a crea tipare cu zero deșeuri, fie prin folosirea unor materiale sau procese noi, ecologice.”
Un fotomodel în haine albe stă în fața unui fundal acoperit cu plante la „Green Carpet Fashion Awards”

Acești ambasadori ai modei ecologice pot ajuta industria să treacă într-o eră cu totul nouă, oferind inspirație altor designeri care să ia decizii responsabile cu privire la aprovizionarea și prelucrarea materialelor – și arătând consumatorilor că hainele sustenabile sunt cool!

Analiza hainelor eco – local

Șase femei stau în fața unui fundal gri, toate purtând haine negre și galbene, iar una dintre ele ținând un trofeu în aer

Kate Fletcher, profesor de sustenabilitate, design și modă, care și-a prezentat anul trecut la TEDx Talk discursul pe tema Usership: fashion beyond consumerism (Comportamentele de consum: moda dincolo de consumerism), este un ambasador al alegerilor responsabile și sustenabile. Fletcher analizează și „cum se leagă toate lucrurile unele de celelalte”, analizând alegerile pe care le facem în ce privește hainele cu care ne îmbrăcăm. Ca membru al Centre for Sustainable Fashion de la Londra, Fletcher a condus recent un proiect denumit Fashion Ecologies. Acest studiu fascinant a cercetat  interacțiunile și relațiile dintre haine, oameni și mediul local.

Timpul și efortul implicate în analiza numelor mari din modă prin eșantionare locală vor conduce fără îndoială la o mai bună înțelegere a alegerilor actuale în modă – și a modalității în care putem colabora mai bine pentru viitor, alegând haine din comerțul echitabil și slow fashion.

Să reparăm o lume făcută bucăți, cusătură cu cusătură

Consumatorii par să fi uitat vremurile în care prețuiam fiecare articol vestimentar pe care îl aveam, ținând de el cât de mult puteam. Peticeam cu drag fiecare bucată deșirată și coseam broderii peste orice gaură. În ziua de astăzi, aruncăm fără să ne gândim hainele doar dacă li se deșiră puțin tivul sau dacă pierdem un nasture. Proiectul Visible Mending ne încurajează să prelungim viața hainelor noastre și să le arătăm din nou dragostea noastră.

Site-ul oferă idei creative pentru repararea hainelor stricate – iar numeroasele povești pline de inspirație de pe blog ne arată beneficiile terapeutice ale croitoriei conștiente. Mai important, îi încurajează pe ceilalți să fie activi pe social media, prin postarea hainelor reinventate creativ și a ținutelor reînnoite.

Dacă ne apucăm toți de cârpit, cusut și peticit, vom arunca mai puține haine la gunoi – și ne vom diferenția astfel de alte persoane care umblă îmbrăcate identic pe stradă.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of Green Carpet Fashion Awards event: Getty Images
Image of Redress Design Award winner: Redress Design Award PR

Inițiativele de slow fashion ne inspiră și ne motivează să fim mai buni. Dacă vrei să vezi poziția Perwoll în ceea ce privește sustenabilitatea – dar și evoluția noastră – poți da click aici.

Articole Asemanatoare

  • Slow fashion vs comerțul echitabil

    Analize responsabile și explicații ale conceptelor la modă.

  • Denimul: Cel mai mare consumator de mile aeriene

    Statisticile uimitoare din spatele procesului de producție de blugi.

  • Chestionar: Păstrez sau arunc?

    A arunca sau a nu arunca, asta e întrebarea. Ești gata să afli răspunsul?